| |     日本語 | english  
Naslovna
Pozdravna poruka Ambasadora

Dobrodošli na sajt Ambasade Republike Srbije u Japanu!

Moje ime je Nenad Glišić i obavljam funkciju ambasadora Republike Srbije u Japanu.

Preuzeo sam ovu funkciju sa velikim emocijama, pošto sam svoje srednjoškolske dane proveo u Tokiju sedamdesetih godina, i nakon 35 godina ponovo sam se vratio u ovaj grad ovaj put kao diplomata.

Izuzetna je privilegija, čast, ali i velika odgovornost predstavljati Srbiju u prijateljskom Japanu i raditi na daljem unapređenju višedecenijskih prijateljskih odnosa dve države i dva naroda.

Iako ne postoje poznata pisana svedočanstva o prvim kontaktima Japanaca i Srba, tu su razne legende i priče koje nam kazuju o tome da su ova dva naroda stupila u kontakte još u vreme Vizantije i u toku postojanja srpske srednjevekovne države pod dinastijom Nemanjića. Ono za šta postoje istorijski podaci je da je srpski kralj Milan I Obrenović, prvi monarh Srbije nakon sticanja nezavisnosti na Berlinskom konresu 1878. godine, odmah po svom krunisanju marta meseca 1882. godine, napisao pismo japanskom caru Meiđiju. Ovo je bila prva diplomatska prepiska između suverena  Srbije i Japana. On mu u tom pismu, između ostalog, poručuje da su „velike evropske sile, okupljene na Kongresu u Berlinu, 13. jula 1878. godine svečano priznale nezavisnost Srbije“, te da se on sledstveno tome i krunisao.

Na slikama ispod su pisma dva suverena na francuskom i japanskom jeziku, kao i njihovi portreti.

 

Pismo kralja Milana Obrenovića caru Meiđiju iz 1882. godine

 

Prevod pisma cara Meiđija na francuski jezik, sačinjen u Tokiju

Godina u kojoj je započeta ova prepiska smatra se vremenom međusobnog priznanja i uspostavljanja međudržavnih odnosa

 

 

Tokom 2012. godine jubilej 130. godišnjice od prve diplomatske prepiske između Srbije i Japana obeležen je nizom uspešnih kulturnih manifestacija u obe zemlje. Velika mi je čast i zadovoljstvo da je Ambasada, svojim naporima, doprinela realizaciji nekih od ovih događaja.

Od najranijih dana i prvih kontakata, dve zemlje i dva naroda gradili su odnose prijateljstva, uzajamne solidarnosti i saradnje. Japan je od 2000. godine dao značajnu pomoć Srbiji, donirajuci u oblasti kao što su zdravstvo, obrazovanje, javni saobraćaj, itd.

Sa druge strane, građani Srbije, iskreno potreseni onim što je zadesilo Japan nakon Velikog Tohoku zemljotresa od 11. marta 2011. godine, učinili su koliko su mogli da kroz zajedničke molitve i prikupljenu pomoć, iskažu svoje iskreno prijateljsko osećanje i solidarnost prema postradalom japanskom narodu. Iako mala zemlja, Srbija je po obimu donacija bila na samom čelu nemalog broja zemalja koje su tada Japanu pritekle u pomoć.
Odista je malo zemalja koje se mogu pohvaliti tako dugom istorijom prijateljskih odnosa sa Japanom. To je ono što nas čini naročito ponosnim i srećnim, ali što pred nas stavlja zavet daljeg očuvanja i razvoja prijateljskih odnosa. Na naše delanje u sadašnjosti obavezuju nas i prošle i buduće generacije - prošle svojim dobrim delima, a buduće svojim očekivanjima.

U nadi da ce Vam web strana Ambasade biti od pomoći u potrazi za informacijama iz domena političke, ekonomske, kulturne i svih drugih oblika saradnje dve zemlje, te izvor informacija u domenu konzularne problematike, srdačno Vas pozdravljam!


Nenad Glišić,
Ambasador Republike Srbije u Tokiju

 


Verzija za štampu
Ambasador
амбасадор Александра Ковач