Printer Friendly Version Srpski kratkomeražni film „Zalet“ prikazan na tokijskom filmskom festivalu „Short Shorts Film Festival and Asia“, 25-29. oktobra o.g. @ 22 March 2013 05:26 AM

 

Film „Zalet“ reditelja M. Stamatova, čiji scenario i produkciju potpisuju mlade glumice Marija Dakić i Milena Predić, pripada žanru komedije koja na lepršav i zavodljiv način, uz odličnu muzičku pozadinu, priča istinitu priču o tome kako dve glumice (koje u filmu glume same sebe) odlaze na festival „Kustendorf“ kako bi upoznale Emira Kusturicu (koji se, takođe, pojavljuje u filmu). Film, u kome se osim pomenutih glumica i našeg poznatog režisera, pojavljuju i Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Gael Garsija Bernal i drugi, naišao je na izuzetno pozitivnu reakciju japanske publike tokom pet dana prikazivanja i na taj način probudio interesovanje za savremenu srpsku kinematografiju i uspešno debitovao na svetskoj sceni. Sniman u dokumentarističkom maniru, sa puno živopisnih scena zapadne Srbije i karakterističnim humorom mladih, ovaj film je na pravi način prezentovao ono što naša zemlja trenutno ima da ponudi na polju filmske umetnosti.

Glumica Marija Dakić je ovim povodom i na poziv organizatora festivala boravila u Tokiju i tom prilikom ostvarila brojne kontakte sa ovdašnjim predstavnicima sveta filma i pozorišta.

 

Više o filmu:

 

http://www.imdb.com/title/tt2202635/