Printer Friendly Version Srpski pijanista Bodin Starčević Održao koncert sa simfonijskim orkestrom i dirigentom Micujoši Oikavom, 26. oktobra 2012. @ 22 March 2013 05:26 AM

 

Reč je o humanitarnom koncertu, čiji je čitav prihod bio namenjen žrtvama prirodne katastrofe uzrokovane razornim zemljotresom koji je Japan pogodio u martu prošle godine i osobama sa invaliditetom, a kojim je ujedno obeležena i 25. godišnjica uspešne međunarodne muzičke saradnje koju je, sa različitim zemljama, uspostavio maestro Oikava. Nastup tri mlada umetnika (osim B. Starčevića nastupila i bugarska violinistkinja Desislava Čolakova i španski pijanista Daniel Kujevac) u pratnji simfonijskog orkestra i uz dirigovanje maestra Oikave, pratilo je oko 1800 pristunih gostiju. O značaju samog muzičkog događaja, osim brojne publike, svedoči i činjenica da su među sponzorima manifestacije bile neke od najvećih japanskih kompanija „Mitsubishi”, „Fuji Xerox”, „Meiji”, „Mizuho” i druge. Kao deo promotivnih aktivnosti, štampana je brošura sa pozdravnim rečima ambasadora zemalja iz kojih umetnici dolaze, a koja je sadržala i poruke podrške MIP Japana K. Gembe, bivšeg ministra obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije H. Hirana, ministra zdravlja V. Micuija i drugih značajnih ličnosti (kopija dela brošure u prilogu).

Tokom kratkog pozdravnog govora koji je održala ambasadorka B. Adamović-Dragović, osvrnula se na uspešnu kulturnu saradnju između Srbije i Japana i srdačno zahvalila maestru Oikavi na pozivu koji je uputio mladom srpskom pijanisti. Ističući da odnose dve zemlje, koje ove dve godine obeležavaju 130 godina od prve zvanične komunikacije, odlikuje prijateljstvo, uzajamno poštovanje i solidarnost, prisutnima je pokazala japansku zastavu (doniranu Ambasadi) na kojoj se nalaze poruke podrške i ohrabrenja građana Beograda upućene japanskom narodu, a koja sadrži i potpise porodice Novaka Đokovića, fudbalskih trenera Dragana Stojkovića-Piksija, Boška Đurovskog i drugih.