Printer Friendly Version Koncert u Ambasadi povodom obeležavanja 130 godina od prve diplomatske prepiske između Srbije i Japana i 30 godina od bratimljenja Šapca i Fuđimija, 4. decembar 2012. @ 22 March 2013 05:32 AM

 

U čast obeležavanja 130 godina od prve diplomatske prepiske između Srbije i Japana, kao i 30. godišnjice od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Šapca i Fuđimija, u Ambasadi je 4. decembra priređen koncert srpske violinistkinje i soprana Radmile Vardalić i japanske pijanistkinje Makiko Oike. Osim njih, nastupale su i japanska flautistkinja Nanako Furusava (potpredsednica Udruženja međunarodnog prijateljstva grada Fuđimi) i pijanistkinja Noriko Kasahara.

Nakon uvodnih govora koje su održali ambasadorka B. Adamović Dragović i T. Maki, predsednik Udruženja međunarodnog prijateljstva grada Fuđimi, u kojima su istakli važnost negovanja prijateljskih odnosa između dve zemlje i njihovih građana, kao i potrebu intenziviranja kulturne saradnje, usledio je koncert četiri umetnice. Naša pijanistkinja je, uz pratnju Makiko Oike na klaviru, izvela nekoliko kompozicija, među kojima i poznatu japansku kompoziciju „Prolećno more“ („Haru no Umi”), kao i delo srpskog kompozitora Alekasandra Vujića „Srpsko kolo“. Nanako Furusava i Noriko Kasahara takođe su, svojim izvođenjem, predstavili prisutnoj publici svojevrsnu kombinaciju japanskih i srpskih kompozicija (tradicionalne japanske pesme i srpske pesme za decu). Kao iznenađenje večeri,  na bis je izvedena i srpska pesma „Tamo daleko“, što je naišlo na izuzetno pozitivne reakcije publike.

Koncertu i koktelu, koji je kasnije priređen, prisustvovalo je preko 100 zvanica, među kojima i Takehiro Togo, predsednik Udruženja prijateljstva Japan-Srbija, majka i otac japanske princeze Takamado, Fumiko i Šigeđiro Totori, te predstavnici grada Fuđimi, bivši ambasador Japana u Srbiji, Norijaki Ovada, kao i bivši direktor kancelarije JICA-e u Beogradu, Satoru Kurosava (trenutno profesor na Kjoricu ženskom „Univerzitetu“).  Osim pomenutih uglednih zvanica, bili su prisutni i predstavnici organizacija i institucija kulture sa kojima je Ambasada u proteklom periodu uspostavila uspešnu saradnju- predsednica TV „Teatar“ Makiko Hamada, direktor festivala kratkog filma „Short Shorts“ Seigo Tono, direktor kopanije „ASPEN” Masami Šigeta, predsednik organizacije „Disan Kikaku” Nobuhiro Kume, vlasnik galerije „Steps“ Masami Jošioka i predstavnici Udruženja moderne japanske naivne umetnosti. U velikom broju bili su prisutni i rukovodioci i članovi Udruženja prijateljstva Japan-Srbija, kao i predstavnici dijaspore i brojni umetnici i predstavnici sveta kulture sa kojima Ambasada neguje kontakte, a koji su zaslužni za intenzivniji nastup naših umetnika u Japanu u poslednjih nekoliko meseci. Bili su prisutni i svi članovi sastava Ambasade.