Printer Friendly Version U Ambasadi održan Prijem povodom odlikovanja prof. dr Šigeo Kurihare, 16. januar 2013. godine @ 22 March 2013 05:36 AM

 

U Ambasadi je 16. januara organizovan svečani prijem povodom dodele odlikovanja- ordena srpske zastave trećeg stepena- uvaženom japanskom profesoru i slavisti, prof. dr. Šigeo Kurihari.

Prijem, kome je prisustvovalo oko 60 gostiju, prigodnim govorom otvorila je ambasadorka B. Adamović-Dragović, ukazujući da su izuzetni pojedinci, poput prof. dr Š. Kurihare i njihov izvanredan doprinos izgradnji naučne i kulturne saradnje, jedan od temlja srdačnih odnosa prijateljstva i saradnje između dve zemlje. Podsetila je prisutne da su dve zemlje u protekloj godini obeležile 130 godina od prve diplomatske prepiske i istakla da su solidarnost i iskreni osećaj prijateljstva između dva naroda posvedočeni mnogo puta kroz istoriju. Delujući u svojstvu ličnog izaslanika PR RS T. Nikolića, ukazala je da je prof. dr Kurihara jedan od začetnika izučavanja srpske književnosti u Japanu, koji je svojim predanim naučnim radom i prevođenjem nekih od najznačajnijih književnih dela zaslužio ovako visoko priznanje.

Dobitnik priznanja prof. dr Kurihara zahvalio je na priznanju i časti koja mu je ukazana i u svom govoru se osvrnuo na period kada je prvi put boravio u Srbiji i istakao da će mu gostoljubivost kolega i prijatelja koje je u našoj zemlji stekao ostati zauvek u sećanju. Nakon obraćanja laureata, prisutnima se zdravicom obratio i predsednik Udruženja prijateljstva Srbija-Japan, Takehiro Togo. Istakao je uspešnu saradnju u oblasti kulture i nauke i izrazio veliko zadavoljstvo i čast zbog činjenice da je upravo jedan japanski državljanin dobitnik ovako značajnog priznanja.

Među uvaženim gostima bili su prisutni i I. Aisava, predsednik parlamentarne lige prijateljstva i poslanik vladajuće LDP, S. Kusaka, šef protokola u MIP-u Japana kao i K. Mijazaki, pomoćnik direktora u direkciji za Centralnu Evropu MIP-a. Prijemu su se odazvali i čelnici Udruženja prijateljstva Japan-Srbija, profesor sa Hokaido univerziteta M. Nomaći, mnogi drugi predavači na japanskim univerzitetima, kao i novinarka lista „Japan Times”, M. Kojama, koja je najavila objavljivanje vesti o dodeli odlikovanja. I. Aisava održao je kratak govor u kome je posebno istakao da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu i zemlja sa kojom će Japan i u udućnosti graditi odnose saradnje i razumevanja.

Specijalno iznenađenje priredili su japanski studenti prestižnog Tokijskog univerziteta za strane jezike (ukupno njih šest) koji su, u srpskim narodnim nošnjama, odigrali splet srpskih tradicionalnih igara. Zahvaljujući zalaganju madam E. Cunozaki, supruge japanskog ambasadora u Srbiji, koja je obezbedila narodne nošnje za igrače, kao i J. Jeremić, zaslužnoj za koreografiju, prisutni gosti imali su priliku da uživaju u lepoti srpskih narodnih igara.