Printer Friendly Version „Sakura“ koncert u Ambasadi, @ 6 April 2013 08:46 AM

„Sakura“ koncert u Ambasadi,
31. mart 2013.

        
    Povodom gostovanja prof. Aleksandra Vujića, kompozitora i dirigenta, u Japanu, a u saradnji sa Ecuko Cunozaki, suprugom doskorašnjeg ambasadora Japana u Srbiji, u Ambasadi je 31. marta održan „Sakura“ koncert.
    Kulturni događaj, kome je prisustvovalo preko 100 zvanica, pozdravnom rečju otvorila je ambasadorka B. Adamović-Dragović, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog činjenice da će se, u istoj večeri i u istom prostoru, kulture dve zemlje ponovo sresti, kroz muziciranje srpskih i japanskih umetnika i izvođenje muzičkih dela obe zemlje. Ukazujući na činjenicu da je kulturna saradnja između Srbije i Japana izuzetno važan segment ukupnih odnosa, izrazila je nadu da će se oni i nadalje razvijati. Prof. Aleksandar Vujić, koji u Japanu boravi na poziv Tošio i Ecuko Cunozaki, pozdravio je prisutne goste i iskazao svoje divljenje prema japanskoj kulturi, srdačnosti i gostoprimstvu.
    Prvi deo koncerta, posvećen japanskoj muzici, svojim nastupom otvorilo je deset igrača sa Tokijskog univerziteta za strane studije, izvodeći tradicionalne japanske plesove. Nakon toga, Saćiko Kitazava (flauta) i Motoko Koizumi (klavir) izvele su nekoliko tradicionalnih japanskih melodija. Kompoziciju „Sakura, sakura“ A. Vujića, izveli su zajedno E. Cunozaki (violina), S. Kurosava (violina), T. Cunozaki Kato (čelo) i sam kompozitor A. Vujić (klavir).
    Spletom srpskih folklornih igara u srpskim narodnim nošnjama, a u izvođenju iste grupe studenata, otvoren je drugi deo koncerta. Izvedeno je nekoliko kompozicija A. Vujića, a muzički program zatvoren čuvenim delima „Što se bore misli moje“, „Marš na Drinu“ i „Tamo daleko“, u izvođenju bračnog para Cuonozaki, bivših direktora JICA-e u Beogradu, S. Kurosave i K. Jamade, S. Kitazave, M. Koizumi i A. Vujića. Nakon muzičkog dela programa, priređen je prikladan prijem, uz posluženje koje su činila srpska jela i pića.
    Među ostalim uvaženim gostima, koncertu su prisustvovali i Kuniko Inogući, poslanik u Gornjem domu japanskog parlamenta, rukovodstvo Udruženja prijateljstva Japan-Srbija (T. Togo, predsednik i N. Šiba i J. Hamada, potpredsednici), dirigent M. Oikava, bivši ambasador Japana u Srbiji, N. Ovada, kao i brojni drugi predstavnici sveta kulture, umetnosti i nauke.