Printer Friendly Version Prezentacija o Srbiji u saradnji sa NHK Kulturnim centrom, 22. maj 2013. godine @ 23 May 2013 04:51 AM
U saradnji sa Kulturnim centrom najveceg japanskog medijskog sistema – NHK, u Ambasadi je 22. maja organizovana prezentacija o Srbiji za clanove tokijskog ogranka ove organizacije.
 
Dogadaj, koji je dugo i pažljivo planiran, a kome je prisustvovalo oko 90 gostiju, svojom pozdravnom recju otvorio je direktor KC Vataru Mihara. Isticuci da je sam Centar nastao na ideji promocije razlicitih zemalja i njihovih kultura u Japanu, te da je inicijativa za osnivanje pokrenuta nakon što su mnoge zemlje nesebicno pomogle Japanu u danima nakon užasne prirodne katastrofe od 11. marta 2011. godine, ukazao je da mu je veoma drago da je i Srbija medu zemljama koja ucestuje u projektu KC. Nakon njega, gostima se obratila ambasadorka B. Adamovic-Dragovic pozdravljajuci prisutne i ukazujuci na višedecenijske prijateljske odnose Srbije i Japana. Istakla je da su upravo organizacije poput NHK Kulturnog centra te koje doprinose boljem razumevanju medu narodima, kao i da je Srbija zemlja koja svakako ima cime da se pohvali i na šta da bude ponosna, kada je rec o njenoj istoriji, tradiciji i  kulturi.
Nakon pozdravnih govora, usledila je jednoipocasovna prezentacija o Srbiji na japanskom jeziku, tokom koje su ataše za ŠIK N. Grbic, sekretarica ambasadorke T. Nagato i prevodilac C. Ojaizu govorili o osnovnim podacima o Srbiji, njenom politickom i ekonomskom uredenju, spoljnopolitickim prioritetima, odnosima sa Japanom, ali i o kulturi, najznacajnijim obicajima, tradiciji i srpskom kulinarstvu. Prezenteri su, takode, govorili o svetskoj kulturnoj baštini, kao i najznacajnijim turistickim destinacijama u našoj zemlji.  Poseban deo prezentacije cinio je i kviz u okviru koga su pristuni imali priliku da testiraju svoja znanja o Srbiji. 
Izvodenje nekoliko srpskih narodnih igara u narodnim nošnjama od strane japanskih studenata sa Tokijskog univerziteta za strane studije, cinilo je drugi deo programa. Kao i nekoliko puta do sada u slicnim prilikama,  prisutni u Ambasadi iskreno su uživali u tradicionalnim zvucima i igrama iz naših krajeva.
Završni deo kulturne manifestacije u Ambasadi, cinila je srpska zakuska. Vreme predvideno za rucak gosti su iskoritsili kako bi clanovima diplomatskog osoblja ambasade postavili dodatna pitanja u vezi Srbije, što svedoci o interesovanju koje je kod njih ovim dogadajem probudeno. 
Zadovoljni organizaciojom pomenutog dogadaja, kao i odzivom clanova KC (zbog velikog interesovanja i ogranicenog kapaciteta Ambasade, mnogi nisu uspeli da se prijave za dogadaj) predstavnici NHK-a su vec izrazili interesovanje za organizaciju slicnog kulturnog dešavanja u septembru. Takode, spomenuta je mogucnost da predstavnik ambasade poseti neki drugi japanski grad, kako bi održao istovetnu prezentaciju, što bi nesumnjivo doprinelo promociji naše zemlje i izvan Tokija. Sa naše strane, izrazili smo spremnost na saradnju bilo kog oblika, ukoliko ona doprinosi boljem upoznavanju japanske javnosti sa onime što Srbija ima da ponudi.
Ovom prilikom se, još jednom, zahvaljujemo organizatorima, kao i gostima koji su posetili Ambasadu. Zaista smo uživali u vašem društvu, nadamo se da cemo se opet sresti!