Printer Friendly Version „Tanabata koncert“ u Ambasadi, 30. jun 2013. godine @ 5 July 2013 05:22 AM

Na inicijativu i zahvaljujući predanom angažmanu Ecuko Cunozaki, supruge bivšeg ambasadora Japana u Srbiji Tošio Cunozakija, u nedelju 30. juna u Ambasadi je održan „Tanabata koncert“, kao još jedan u nizu kulturnih događaja koje smo organizovali u prethodnom periodu.

Koncert, kojim je obeležen jedan od najznačajnijih sezonskih praznika u Japanu, činilo je izvođenje prepoznatljivih i autentičnih srpskih kompozicija od strane E. Cunozaki na violini i F. Takešita (umetnice koja već duži niz godina živi u Srbiji) na harmonici. Koncert je svojim govorom otvorila ambasadorka B. Adamović-Dragović, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je japanska umetnica F. Takešita, koja predano izučava srpske narodne kompozicije i sa velikim uspehom ih izvodi na harmonici, pristala da, tokom svog kratkog boravka u Japanu, podeli sa gostima Ambasade deo svog raskošnog muzičkog talenta. Osim muzičkog dela programa, tokom koga je prikazan i snimak sa porukama podrške građana naše zemlje Japanu nakon razornog Tohoku zemljotresa, kao i scene obnove razorenih delova zemlje, program je činio i nastup folklorne grupe sa Tokijskog univerziteta za strane jezike. Ovoga puta nastupio je najveći broj igrača (njih deset), a premijerno su izveli i narodne igre sa juga Srbije i to u tipičnim nošnjama za ovaj deo naše zemlje. Nakon umetničkog dela programa, priređen je prigodni koktel, uz posluženje srpskih jela i pića.

I ovoga puta, kulturnom događaju u Ambasadi prisustvovalo je oko 80 gostiju, mahom japanskih prijatelja naše zemlje, uz predstavnike ovdašnje dijaspore. Između ostalih, ovim povodom Ambasadu su posetili počasni generalni konzul Republike Srbije u Japanu, N. Uejama, predsednik Udruženja prijateljstva Srbija-Japan (sa članovima rukovodstva), ambasador T. Togo, majka princeze Takamado, F. Totori, bivši ambasador Japana u Srbiji, N. Ovada, zamenik šefa protokola MIP, T. Furuja, predstavnici grada Fuđimi i drugi ugledni gosti.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima na odzivu i divnom druženju.