Printer Friendly Version Prezentacija o Srbiji i čas kuvanja u saradnji sa „Design Festa Gallery” i NVO „International Artist Center”, 6. jul 2013. godine @ 11 July 2013 07:44 AM

Ambasada je u saradnji sa tokijskom galerijom „Design Festa Gallery” i NVO „International Artist Center” 6. jula u restoranu „Sakura Tei“ (pripada pomenutoj galeriji), u delu grada poznatom po okupljanju mladih i njihovoj supkulturi – Harađuku, organizovala predavanje o Srbiji uz čas srpske kuhinje.

Predavanje, koje je obuhvatilo osnovne informacije o Srbiji (državni simboli, kratak pregled istorije, kultura, tradicija, turizam, sport, hrana itd), su održali ataše N. Grbić i sekretarica ambasadora T. Nagato, na japanskom jeziku i u srpskim narodnim nošnjama. Nakon dela koji je bio rezervisan za pitanja publike (bilo prisutno oko 70 članova NVO, kao i gostiju koji su se prijavili preko veb-strane organizatora), usledio je čas kuvanja tokom koga su predstavnici Ambasade objasnili način pripreme nekih od srpskih specijaliteta (pljeskavice, srpska salata, palačinke, proja), da bi, nakon toga, i sami gosti okušali svoje umeće u pripremi srpske hrane. Tokom časa kuvanja služeno je i naše vino, koje smo specijalno obezbedili za ovu priliku. Ceo program trajao je oko četiri sata, a na samom kraju organizovana je nagradna igra čiji su srećni dobitnici osvojili nekoliko autentičnih nagrada (srpski džem, ajvar itd).

Paraleleno sa pomenutom prezentacijom, u jednoj od najbolje pozicioniranih i najprostranijih izložbeinih soba u okviru „Design Festa Gallery”, od 6. do 9. jula izlagana su dela mladih srpskih umetnica Marijane Anđelić, Milice Nikolić i Milene Milosavljević. Značajno je pomenuti da se iznajmljivanje ove prostorije inače plaća, ali da su organizatori, kao deo vezanog aranžmana sa prezentacijom i časom kuvanja, obezbedili besplatno korišćenje iste. Tokom četiri dana trajanja izožbe, istu je imalo prilike da vidi zavidan broj posetilaca inače jako popularne tokijske galerije među mlađom populacijom.

Ogromno interesovanje članova NVO „International Artist Center“ (formirana lista čekanja, a oko 50 prijavljenih nije uspelo da prisustvuje času zbog ograničenih kapaciteta prostorije u kojoj je organizovan), kao i aktivno učešće risutnih u samoj prezentaciji, kao i pripremi srpskih jela, svedoče o činjenici da je ovaj vid aktivnosti jedan od najefikasnijih načina za promociju srpske kulture u Japanu.           

Vest o prezentaciji i času kuvanja dostupna je i na veb-strani organizatora (na engleskom i japanskom jeziku):

http://designfestagallery-diary.blogspot.jp/2013/07/blog-post_6.html