Printer Friendly Version Predavanje ambasadorke B. Adamović-Dragović na univerzitetu „Meiđi“, 8. jul 2013. godine @ 11 July 2013 07:49 AM

Ambasadorka B. Adamović-Dragović održala je 8. jula predavanje o Srbiji na Fakultetu za poslovnu administraciju prestižnog „Meiđi“ univerziteta. Predavanje je inicirano od strane predstavnika Univerziteta, a prethodio mu je sastanak sa dekanom ove visokoškolske ustanove Ecuo Abeom, tokom koga su razmatrani i oblici dalje saradnje.

U predavanju, koje je bilo koncepcijski podeljeno na nekoliko delova, a kome je prisustvovalo oko 80 studenata druge i treće godine studija poslovne administracije, ambasadorka B. Adamović-Dragović posebnu pažnju posvetila je temama kao što su osnovni podaci o Srbiji, istorija, ekonomija, tradicija, kultura, turistička ponuda, itd. Poseban deo ticao se i bilateralnih odnosa Srbije i Japana (studenti upoznati sa činjenicom da je prošle godine proslavljeno 130 godina od prve diplomatske korespodencije), kao i uzajamne pomoći koje su dve zemlje pružale jedana drugoj u teškim vremenima. Nakon samog izlaganja, koje je pratila vizuelna prezentacija sa mnoštvom slika i sadržaja, usledio je deo za pitanja i odgovore tokom koga su studenti postavljali pitanja o evropskoj persepektivi Srbije i regiona, srpskoj slavi, bezbednosti u Srbiji (u pogledu boravka turista, obzirom da i neke zapadne zemlje nisu bezbedne u meri kao što je Japan), kao i diplomatskom pozivu i radu mladih diplomata u Ambasadi.

„Meiđi“ univerzitet jedan je od deset najvećih japanskih univerziteta i jedan od pet najvećih i najprestižnijih privatnih univerziteta u zemlji, a osnovan je pre 132 godine. Ima ukupno četiri kampusa, na kojima nastavu trenutno pohađa oko 31,000 studenata. Na Univerzitetu trenutno ima i oko 1,500 stranih studenata, koji u Japanu borave po osnovu različitih programa razmene koje „Meiđi“ univerzitet ima sa brojnim visokoškolskim ustanovama iz drugih zemljama. Fakultet za poslovnu administraciju, na kome je održano predavanje, jedan je od onih koji privlači najveće interesovanje svršenih srednjoškolaca, obzirom na širok spektar mogućnosti  zaposlenja po diplomiranju.

Ambasadorka B. Adamović-Dragović odrekla  se redovnog honorara za predavače u visini od 50,000 jena (oko 390 evra), u korist studenata samog Univerziteta.

Predavanju je prisustvovao i ataše N. Grbić.