Printer Friendly Version Desetogodišnjica martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu (17. mart 2004. godine) @ 17 March 2014 06:43 AM


Danas, 17. marta 2014. godine, navršava se tačno deset godina od martovskog pogroma nad srpskim i drugim nealbanskim življem na Kosovu i Metohiji, koji su počinili kosovski Albanci.

2

U martu 2004. godine, u neobuzdanom nasilju albanskih terorista, poginulo je 19 osoba, 900 ljudi je pretučeno i teško povređeno, 935 srpskih, romskih i aškalijskih kuća je zapaljeno i oštećeno, 3.870 stanovnika proterano je iz svojih domova, šest gradova i 10 sela etnički je očišćeno. Srušeno je i uništeno 35 verskih objekata Srpske pravoslavne crkve, od čega 18 spomenika od posebnog kulturnog značaja.


 

Tada je oskrnavljeno više pravoslavnih grobalja, uništene su mnogobrojne matične knjige, svedoci vekovnog trajanja Srba na Kosovu i Metohiji.
U 33 pojedinačna akta nasilja učestvovalo je 51.000 ljudi. Zapanjujuć je podatak da za ove zločine još niko nije odgovarao.


Razmere i sistematski karakter nasilja svedoče o tome da je masovan zločin unapred planiran i dobro orkestriran.
Poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku tzv. Republike Kosovo u domenu evropskih integracija konstatuje da Srbi i drugi nealbanci i dalje ne mogu da ostvare svoja elementarna ljudska prava, te da su izloženi razlličitim oblicima diskriminacije. Njima nije omogućen slobodan i bezbedan pristup svojim imanjima, ustanovama, a interno rasenljena lica sa Kosova i Metohije i dalje ne mogu da povrate svoju imovinu, koja im je nasilno oduzeta.

Video o nezapamćenoj patnji srpskog i nealbanskog življa tokom martsovkog nasilja, možete pogledati na sledećim linkovima:

Pogrom – 17. mart – Nakon deset godina

http://www.kim.gov.rs/rs/vesti/item/3145-gradja-za-skolski-cas-posvecen-pogromu

Zločin bez kazne

http://www.youtube.com/watch?v=7SjnK_zyeR0