Printer Friendly Version Profesorki dr. Icuko Teruoki dodeljena „zlatna medalja” za humanitarni rad, Deca iz Fukušima prefekture posetila Srbiju @ 2 April 2014 06:40 AM

Istaknutog intelektualca i humanistu, profesorku dr Icuko Teruoka, zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnih delatnosti, odlikovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Svečana ceremonija je održana 28. marta u zgradi Predsedništva Republike Srbije, a u ime predsednika Nikolića medalju je uručio Oliver Antić, predsednik Komisije za odlikovanja.

 

Prof. dr. Icuko Teruoka (Izvor: Radio-Televizija Srbije)

 

Profesorka Teruoka je sa slanjem humanitarne pomoći našoj zemlji počela još 1993. godine, najpre putem Crvenog krsta, a zatim je i sama posetila Srbiju i direktno dostavljala pomoć ugroženima. Novčana sredstva je prikupljala preko japanske vlade, humanitarnih organizacija, a nesebično je prilagala i svoja lična primanja. Za vreme sankcija donosila je bolnicama u Srbiji neophodne aparate i lekove, obilazila je izbegličke kampove, snabdevala ih lekovima, odećom i hranom.

I u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine zajedno sa Takašijem Kosugijem, bivšim ministrom obrazovanja Japana,  došla je u Srbiju i donela pomoć za bolnice u Beogradu.

 

Prof. dr. Icuko Teruoka i Takaši Kosugi, bivši ministar obrazovanja Japana, u Beogradu
(Izvor: Blic Online, foto: M. Jošida)
 

Pre nekoliko godina u središtu njene humanitarne aktivnosti bilo je pružanje pomoći Srbima na severu Kosova.

Kada je razoran zemljotres pogodio japanski grad Kobe 1995.godine, dovela je i decu iz Kobea u Beograd, da provedu neko vreme u srpskim porodicama i zaborave strahote kroz koje su prošla.

Tako je i ovaj put, na poziv prijatelja iz Beograda, profesorka Teruoka zajedno sa Takašijem Kosugijem, dovela decu muzičare iz prefekture Fukušima, pogođene katastrofalnim zemljotresom i cunamijem, kao i nuklearnom katastrofom u martu 2011. godine. Deci iz ove oblasti Icuko Teruoka pomaže već nekoliko godina.

 

Članovi „Fukušima džunior orkestra” vežbaju pred nastup
(Izvor: Blic Online, foto: M. Jošida)


U „Fukušima džunior orkestru" su devet devojčica i četiri dečaka i zajedno sa kolegama iz MŠ "Vatroslav Lisinski"su održali nekoliko koncerata u našoj zemlji. 28. marta održan je  koncert zajedno sa decom iz Srbije pod nazivom “Tako daleko, a tako blizu” u prepunoj dvorani Doma sindikata, a prihod od ulaznica biće iskorišćen za nabavku muzičkih instrumenata za muzičke škole u Srbiji.

Profil Profesorke dr Icuko Teruoke

Icuko Teruoka je rođena u Osaki 1928. godine. Završila je ekonomski fakultet, doktorirala je i 1972. postala univerzitetski profesor. Kao gostujući profesor predavala je na univerzitetima u Berlinu i Beču gde je proučavala ekonomiju, ali i običaje i način života evropskih naroda. U penziji je, živi sa suprugom u Tokiju, piše stručne knjige i članke i aktivno se bavi humanitarnim radom.