Printer Friendly Version Куртоазна посета Саитама универзитету, 9. април 2014. године @ 17 April 2014 09:48 AM

    У намери да напоре ка јачању универзитетске сарадње унапредимо и када је реч о универзитетима изван Токија, амбасадор Н. Глишић и аташе Н. Грбић посетили су 9. априла Саитама универзитет, једини државни универзитет у истоименој јапанској префектури, и том приликом разговарали са проф. Х. Јамагућијем, председником, и проф. С. Накабајашијем, потпредседником Универзитета.
        Х. Јамагући је, најпре, изразио задовољство досадашњом сарадњом са БУ, која се остварује на основу Споразума о академској сарадњи и размени и Меморандума о размени студената, који су закључени 2005. године, уз могућност продужавања. На основу поменутих споразума, тренутно на Саитама универзитету студира четворо наших студената, а представници Амбасаде имали су прилику да се сретну са некима од њих, уочи састанка са руководством Универзитета. Х. Јамагући и С. Накабајаши пренели су жељу за даљим унапређењем сарадње, нарочито у областима техничких наука и инжињерства (обојица су професори ових научних области), пре свега, у погледу професорске размене. Замолили су нас да, уколико постоји било какво интересовање неког научника из наше земље у поменутим областима, такво интересовање пренесемо, након чега би се они ангажовали на остваривању конкретног облика срадње.
        Саитама универзитет, основан 1949. године, данас има око 9,000 студената (на основним и пост – дипломским студијама), а посебно су поносни чињеницом да близу 10% укупног броја чине инострани студенти. Универзитет тежи даљој интернационализацији, па треба очекивати пораст броја страних студената, као и све већи број студената Универзитета који се одлучују да студије наставе у иностранству. У тој чињеници лежи и потенцијал даљег јачања сарадње са БУ.
    Са наше стране, захвалили смо на топлој добродошлици, изражавајући наду да ће се успешна међууниверзитетска сарадња наставити. Амбасадор је изразио посебно интересовање и спремност Амбасаде да асистира у погледу јачања програма студентске и професорске размене, као и организације предавања о Србији, уколико за то буде постојало интересовање Универзитета. Договорен је наставак редовних контаката, ради разматрања даљих корака на плану продубљивања сарадње и размене.