Printer Friendly Version Посета „Мин – Он“ културном центру, 11. април 2014. године @ 17 April 2014 09:50 AM


    На позив једне од највећих приватних културних установа у Јапану, која годишње организује око 800 музичких концерата, амбасадор Н. Глишић и аташе Н. Грбић посетили су 11. априла „Мин – Он“ културни центар и, том приликом, разговарали са председником ове институције, Хиројасу Кобајашијем.
    Како су нам пренели челници „Мин – Он“ културног центра, установа је основана 1963. године, а основао ју је др Даисаку Икеда, председник моћног јапанског удружења „Сока Гакаи“, са циљем подстицања међународног разумевања, кроз културну сарадњу. Захваљујући иницијативи центра, до сада је остварена сарадња са музичарима из преко 150 земаља, међу којима су многи већ наступали у велелепној концертној дворани, којом ова установа располаже. Председник Х. Кобајаши је, током разговора, изразио интересовање за иницирање сарадње са нашом земљом, посредством организације концерта оркестра или индивидуалног музичара, на наш предлог. Како је распоред концерата већ попуњен за период од наредне две године, договорено је благовремено започињање сарадње, која би била крунисана реализацијом гостовања уметника из наше земље.
    Амбасадор Н. Глишић је, захваљујући на топлој добродошлици и импресивном пријему који је приређен поводом посете представника Амбасаде центру, указао да постоји огроман потенцијал за сарадњу. Изнео је наду да ће макар део богате културне ризнице Србије имати прилику да буде представљен у Јапану, захваљујући иницијативама и активностима „Мин – Он“ културног центра. Упознао је саговорника са чињеницом Србија има велики број младих музичких нада, као и већ афирмисаних музичара и музичких састава, па избор репрезентативног уметника, који би на најбољи могући начин предствљао нашу земљу, неће бити никакав проблем.
    Специјално за представнике Амбасаде, организован је и обилазак музичког музеја, који постоји у оквиру центра, чију ризницу непроцењиве вредности чине и примерци клавира, од којих су неки стари и преко 400 година.