Printer Friendly Version Предавање амбасадора на Аојама Гакуин универзитету, 25. април 2014. године @ 28 April 2014 09:15 AM
 
Захваљујући доброј сарадњи коју Амбасада већ годинама гаји са проф. Кумико Хабом, са Факултета за међународне односе и економију Аојама Гакуин универзитета, на овој угледној токијској високошколској установи 25. априла 2014. године, одржано је предавање амбасадора Н. Глишића на тему европских интеграција Србије.
 
 
 
 
Пред само предавање, амбасадор је имао прилику да се сретне са председником Универзитета, Кенићи Сембом, као и потпредседником, Норио Хирасавом. У краћем разговору, наглашена је потреба даљег јачања академске сарадње Србије са Јапаном, те значај ширења сазнања о нашој земљи међу младим Јапанцима.
Обраћању амбасадора претходила је уводна реч председника Универзитета. Фокус предавања тицао се досадашњих резултата на плану европске агенде Србије, али и изазова са којима се земља сусреће на путу ка пуноправном чланству. Обухватило је и информације о питању КиМ, економским приликама у нашој земљи, односима са суседима, традицији пријатељских односа са Јапаном и сл.
 
 
Око 300 присутних студената, који су предавање пратили у највећем амфитеатру Универзитета, су након излагања амбасадора имали прилику да поставе питања. Највеће интересовање студенти су исказали за питања заштите права националних мањина, перспективе европских интеграција Србије у околностима економске кризе са којом се ЕУ суочава, изгледима за постизање одрживог и трајног решења за питање КиМ итд.
 
 
Предавању је присуствовао и бивши амбасадор Јапана у Србији, Т. Цунозаки, који је и сам одржао уводни говор, поздравивши присутне професоре и студенте Универзитета.
Аојама универзитет основан је 1949. године, а данас предстаља једну од најпрестижнијих високошколских установа у Јапану. Програме основних и пост–дипломских студија тренутно похађа око 20,000 студената, од којих око 400 страних студената, на програмима размене. Тренутно су на снази 33 споразума о сарадњи са универзитетима широм света.