Printer Friendly Version Humanitarna izložba „Japanski umetnici Dunavu“, 14 – 21. oktobar 2014. godine @ 30 October 2014 04:46 AM
 
Humanitarna izložba „Japanski umetnici Dunavu“ kojom su obezbeđena sredstva za područja u Srbiji koja su u maju mesecu bila izložena poplavama otvorena je 14. oktobra 2014. godine u Galeriji „Ozon“ u Beogradu. Ovom izložbom, japanski umetnici simbolično su predstavili tradicionalnu japansku ceremoniju „Toro Nagaši“, kada se u reku spuštaju lampioni kako bi duhovi mogli da otplove na drugi svet.
 
Japanci veruju da je čovek nastao iz vode i da se nakon smrti u vodu i vraća. Izložbi je prethodilo pravljenje lampiona koji imaju posebno mesto u kulturi Japana na savskom keju, a koji su potom izloženi u „Ozonu“. Izložba će biti otvorena do 21. oktobra 2014. godine.
 
Producent projekta je NPO Japan Yugo art project iz Tokija, a vođa projekta je gospođa Akikava Nobuko. U proteklih deset godina Japan Yugo art project je u saradnji sa galerijom „O3ONE“ predstavila veliki broj japanskih umetnika Beogradu, a i posredovala predstavljanju velikog broja srpskih umetnika Japanu.
 
Umetnici koje je Beograd ovom prilikom upoznao su: O Jun, Youna Kousagiuguisu, Rinmei Komine, Toyoko Yamamoto, Midori Iguchi, Chihiro Ito, Yoshiyuki Takashima, Satoru Itazu, Hormone Sekine, Uwano Sorani, Noriko Kitamura, Nuiko Kikuchi, Kimiko Ito, Harumi Miyatsuka, Yoshio Kaneya, Kazuhisa Ikawa, Munemitsu Shimamura, Miho Hirota, Yuki Seli, Gendai Heights-Gallery Den, Yuka Akikawa, Satoru Yokoyama, Yujiro Miyazaki, Tomo Goto, Nobuyoshi Arai, Mitsuyo Toshihara, Toshiaki Mori, Jiro Shimazaki, Kenji Nagai, Kanami Morita, Fumimasa Suenaga, Yusuke Yoshi, Yoshitomo Miyakawa.