Printer Friendly Version Успех аташеа Нeмање Грбића на такмичењу у говорништву на јапанском језику за дипломате, 25. април 2015. године @ 28 April 2015 03:32 AM
У организацији јапанског МИП, Министарства културе и спорта, Агенције за културу, као и НВО „Друштво пријатељства амбасада у Токију“, 25. априла у токијском „Акасака центру“ је одржано традиционално годишње такмичење у говорништву на јапанском језику за дипломатске представнике.
Догађај сваке године привлачи велики број учесника и гостију, а о значају такмичења сведочи и чињеница да је коспонзорисан од стране националне јапанске медијске куће „NHK”.
 
Ове године учествовало је укупно 16 представника амбасада у Токију, а жири су чинили представници јапанских министарстава, агенција, НВО сектора, као и амбасадори неколико земаља који говоре јапански језик. Аташе Н. Грбић је на такмичењу остварио велики успех, освојивши „награду за изузетност“ („Award of Excellence”). Тема говора „Лекција о хуманости“ тицала се солидарности између српског и јапанског народа, која је нарочито дошла до изражаја након земљотреса и цунамија који су Јапан погодили 2011. године и поплава које су нашој земљи нанеле велику штету у мају прошле године. Говор је изазвао велику пажњу и емотивне реакције око 200 присутних званица. Остале награде освојиле су дипломате из амбасада САД и Кине, а награду МИП представник Саудијске Арабије.
 
Како су дипломате и запослени у овој Амбасади и протеклих година остваривали значајне успехе на поменутом такмичењу, са сигурношћу можемо констатвати да је реч о наставку једне лепе традиције, која на најбољи начин доприноси афирмацији позитивног имиџа наше земље и њене дипломатске службе.