Printer Friendly Version Наши извиђачи на Светској извиђачкој смотри, Јамагући, Јапан @ 17 August 2015 04:37 AM
У јапанском граду Јамагући, у периоду од 28. јула до 8. августа, одржана је 23. Светска извиђачка смотра (23rd World Scout Jamboree). Реч је о највећој и најзначајнијој манифестацији у свету извиђача, а међу контигентима из готово целог света, Савез извиђача Србије био је представљен са чак 51 активним чланом ове националне организације.
 
О значају саме манифестације, која се одржава једном у четири године, сведочи и податак да је на церемонији отварања био присутан и премијер Ш. Абе, који је и сам пореклом из ове јапанске префектуре. Такође, 2. августа камп је посетио и престолонаследник принц Нарухито.
 
Амбасадор Н. Глишић је, у пратњи Т. Нагаија, бившег амбасадора Јапана у Србији и актуелног председника Друштва пријатељствa Србија – Јапан, посетио чланове нашег контигента 7. августа. У разговору са извиђачима, пожелео им је срећу током учешћа на смотри, као и у будућим активностима. Идеја и план о учешћу нашег контигента на Светској извиђачкој смотри у Јапану зачета је управо у време службе Т. Нагаија у Београду, па је заједничка посета кампу имала и симболички значај. Амбасадор Т. Нагаи такође потиче из Јамагућија. Као знак пажње и захвалности за помоћ Амбасаде, вођа контигента Вук Марушић поклонио је амбасадору Н. Глишићу национална извиђачка обележја и реквизите које ћемо чувати у просторијама ДКП. Истог дана, наше извиђаче посетио је и И. Аисава, угледни посланик владајуће ЛДП и председник Парламентарне лиге пријатељства Србија – Јапан, који је у мају о.г. посетио Србију и имао сусрет са представницима наше извиђачке организације. 
Светску смотру затворио је, током посебне церемоније, актуелни министар образовања, културе, спорта и науке Јапана Х. Шимомура.