Printer Friendly Version Посета амбасадора граду Нагаока, Нигата префектура, 25 – 26. октобар 2015. године @ 29 October 2015 02:32 AM
На позив градске управе Нагаоке, града од 280,000 становника смештеног у северној јапанској префектури Нигата, амбасадор Н. Глишић и аташе Н. Грбић посетили су овај јапански град са дугом традицијом и богатом културом 25. и 26. октобра. Посета је организована уз велику помоћ и предани ангажман М. Јамаући, уреднице у највећој јапанској новинској агенцији „Кјодо.
Непосредан повод за организацију посете амбасадора поменутом јапанском граду, било је одржавање такмичења за избор најлепшег јапанског шарана (нишики-гои), који се вековима уназад организује у малом граду надомак Нагаоке, Јамакоши. Амбасадору је припала част да буде почасни гост међународног такмичења и додели посебну награду Амбасаде. Сам догађај био је изузетно добро посећен, а церемонију одабира и реакције су пропратили и локални медији (амбасадор је дао интервју за локалну ТВ станицу). Истог дана организован је и свечани пријем у част уручења награда, током кога се амбасадор обратио присутнима, међу којима је било и пуно страних учесника, изражавајући наду да ће се сарадња Србије и градова у нашој земљи са овим делом Јапана у будућности даље развијати на различитим пољима.
Током посете Нагаоки и окружењу, представници Амбасаде имали су прилику да се боље упознају са локалном културом, те богатом традицијом и обичајима који карактеришу овај део Јапана. Организована је и посета традиционалној борби бикова у Јамакошију, као и посета неколико дестилерија са вековном традицијом производње најпрепознатиљивијег јапанског пића – сакеа. 
У разговорима са представницима градских власти, међу којима издвајамо заменика градоначелника Нагаоке, Ш. Такамија, споменута је могућност евентуалног братимљења овог јапанског града са неким од градова у Србији и успостаљање културне, спортске и других видова сарадње. Договорен је наставак контаката и праксе размене посета сличне врсте.