Printer Friendly Version Концерт пијанисткиње Сање Бизјак 21. марта (понедељак) у 18.30 у Амбасади и 23. марта (среда) у Kioi Hall @ 5 March 2016 11:14 AM

Сања Бизјак, клавир
Рођена у Београду 1988. године, Сања Бизјак почиње да учи клавир у својој шестој години у Музичкој школи „Коста Манојловић” у Земуну, где завршава нижу и средњу школу код проф. Злате Малеш.
У дванаестој години постаје студент Париског конзерваторијума у класи Жака Рувијеа, као стипендиста француске владе и најмлађа у својој генерацији. Студије клавира и камерне музике завршава са Итамаром Голаном 2004. године у Паризу, са највишом оценом једногласном одлуком жирија. Школовање наставља са Александром Сацем на Академији у Грацу и Елисом Вирсалаџе у Минхену. Усавршава се са угледним музичарима као што су Морис Бург, Ференц Радош, Игор Лазко, Феликс Готлиб, Станислав Почекин. Сања је и стипендиста „Royal College of Music” у Лондону где се усавршава код Дмитрија Алексејева.

После победа на многим пијанистичким такмичењима за младе пијанисте, осваја другу награду на такмичењу „Владимири Хоровиц” у Кијеву и две специјалне награде на ARD такмичењу у категорији клавирског дуа са својом сестром Лидијом. Сања је свирала реситале у Европи, САД, Јужној Америци и Јапану и имала наступе са Sinfonia Varsovia, Britten Sinfonia, l’Orchestre d’Avignon, l’Orchestre du Capitole de Toulouse, Есенском и Београдском филхармонијом и Украјинским симфонијским оркестром.

Сања је имала свој париски деби у Аудиторијуму Лувра 2006. године и од тада је имала наступе на фестивалима као што су BBC Proms, la Folle journée у Нанту, у Француској, La Roque d’Anthéron, Nohant, Piano aux Jacobins у Тулузу, у Француској и БЕМУС у Србији.

Свирала је у салама као што су Royal Albert Hall у Лондону, Victoria Hall у Женеви, Théâtre des Champs-Elysées, Cité de la musique, Sala Gaveau у Паризу, Palazetto Bru-Zane у Венецији.
Сања је снимала за 3Sat, BBC 3, RAI 2, SAT, TV France 3, France Musique i Mezzo, CD за француску кућу „Mirare” са делима Стравинског у клавирском дуу са Лидијом Бизјак, као и два некомерцијална диска у истом дуу – један за програм „Déclic” француског радија и други са делима Моцарта, Шумана и Брамса за фондацију Меyер и Париски конзерваторијум. У априлу 2013. године Сања је издала свој први CD где је извела Етиде – слике опус 33 С. Рахмањинова у издању француске куће „DiscAuverS”.
Сања је била лауреат Natixis фондације у Паризу од 2005. године. Београдско удружење уметника АртЛинк доделило јој је престижну награду АртЛинк Најперспективнији млади уметник у Србији у 2011. години.

Изводи из критика :

Бриљантан звук, прецизни прсти и одлична способност слушања…” - Independent (Anna Picard)

„…Изврсне сестре из Србије, обе су веома талентоване и приказале су инвентивност и интелигенцију …” -Classical Source (Colin Clarke)

„…невероватан шарм…” - The Guardian (Tim Ashley)

Сања Бизјак имаће концерт и 23. марта (среда) у Kioi Hall у Токију о чему детаљније можете погледати овде