Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ @ 8 March 2016 03:39 AM

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у Јапану да преко Амбасаде Републике Србије у Токију, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Амбасада Републике Србије у Токију којој је поднет Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству(MS Word формулар) доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи. По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Податак да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак (MS Word формулар), истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије у Токију која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе уношењем податка о јединственом матичном броју грађана на http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Пријаве за гласање биће примане током радног времена Амбасаде од 9 до 17 часова. Бираче који желе да се пријаве ван радног времена или викендом молимо да нас о томе обавесте на embassy@serbianembassy.jp или телефоном на (+81) 03 3447-3571, 3447-3572. Пријаве такође могу бити поднете мејлом на адресу embassy@serbianembassy.jp уз прослеђивање копије важећег пасоша.