Printer Friendly Version Гостовање младе пијанисткиње Сање Бизјак у Јапану - март 2016. године @ 27 March 2016 04:21 PM

На позив реномираног јапанског диригента Мицујоши Оикаве српска пијанисткиња Сања Бизјак је боравила у Токију где је 23. марта 2016. пред препуном концертном двораном Киои (Kioi Hall) заједно са оркестром „Mocart Virtuoso“ извела Моцартов Клавирски концерт бр. 27 у б-дуру. Концерт на коме су изведена дела Моцарта и Брамса је 65. по реду у серији међународног музичког фестивала који се одржава у циљу подршке младим источноевропским музичарима, као и помоћи особама са инвалидитетом и жртвама земљотреса и цунамија који су 2011. године погодили источни Јапан. Концерт су подржали и Министарство иностраних послова Јапана, Министарство здравља, рада и социјалне заштите, Агенција за културну размену, Црвени крст Јапана и Амбасада Р. Србије у Токију.

Сања Бизјак је 21. марта 2016. одржала и успешан концерт у Амбасади на коме је свирала дела Шопена и Рахмањинова. У пуној сали Амбасаде, међу око 80 званица, били су и председник Удружења Јапан-Србија амбасадор Тадаши Нагаи, супруга бившег амбасадора Јапана у Србији Ецуко Цунозаки, представник Министарства иностраних послова Јапана, чланови удружења Јапан-Србија, као и многе друге личности из јапанског културног живота.

У поздравном говору амбасадор Ненад Глишић се посебно захвалио маестру Оикави који већ дуже времена пружа подршку Србији и културној размени између Јапана и Србије и својим трудом и залагањем успева да омогући да наши млади талентовани музичари наступају пред јапанском публиком. Издвојио је да је Сања Бизјак трећи по реду млади пијаниста из Србије који је уз помоћ маестра Оиакве наступао пред публиком у Јапану (поред Ирине Наумовске и Бодина Старчевића) и још једном му се захвалио на добротворној иницијативи у циљу прикупљања донација за помоћ поплављеним подручјима Србије 2014. године.

Након концерта у Амбасади је организован и пригодан коктел.