Printer Friendly Version Изложба младих сликара из Србије у Јапану од 8 до 13. априла - Кодаира @ 11 April 2016 08:54 AM

У граду Кодаири који припада широј метрополи Токија у недељу 10. априла у галерији „Shiraya Art Space“ у присуству преко сто гостију је свечано отворена изложба младих српских сликара, стипендиста јапанског Министарства образовања, културе, спорта, науке и технологије (MEXT) Маријане Анђелић и Миленка Стевановић. Изложба је одржана под називом „Уметност из Србије у Кодаири“ (отворена је 8. априла и биће постављена до 13. априла), а тема изложбе били су спој јапанске традиције и српског сензибилитета на сликама Маријане Анђелић и атмосфера Јапана уз примену технике сликања западног сликарства на сликама Миленка Стевановића. 

Изложбу је организовала председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије Ецуко Цунозаки која је успела да пронађе одличан галеријски простор за изложбу, као и да организује комплетан музички програм за свечано отварање. Изложба је отворена поздравним говорима градоначелника Кодаире Масанори Кобајашија и амбасадора Србије Ненада Глишића, који су изразили захвалност за труд Удружењу за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије уз наду да ће се успостављена културна и спортска сарадња Србије и Кодаире наставити и убудуће. Амбасадор Глишић је посебно истакао значај изложбе с обзиром на малобројне прилике за промоцију наших уметника у Јапану. Присутнима су се на јапанском језику обратили и уметници који су се захвалили на подршци за одржавање изложбе, изразили жељу да наставе своје усавршавање у Јапану, објаснили сликарске технике које користе и изразили уверење да ће добити подршку и за излагање својих дела у Србији.

Након уводних говора председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије Ецуко Цунозаки (виолина) и јапанска пијанисткиња Рика Фукуда су одржале краћи концерт на коме су извеле дела В. Мокрањца, као и традиционалне српске песме, а амбасадор Глишић им се придружио на гитари у извођењу композиција „Април у Београду“ и „Да смо се раније срели“. Студенти Токијског универзитета за стране студије (TUFS) у српским ношњама извели су сплет традиционалних српских игара, а музички програм завршен је извођењем „Тамо далеко“ коју су заједно певали присутни гости из Србије са грађанима Кодаире и осталим гостима из Јапана.