Printer Friendly Version Концерт флаутисткиње Хисако Јошикаве у Амбасади 12. априла 2016. године @ 21 April 2016 02:15 AM

У организацији јапанске компаније „AZ Group“ у Амбасади је 12. априла одржано вече културне размене између Србије и Јапана  током ког је флаутисткиња  Хисако Јошкава извела једночасовни концерт уз пратњу јапанских уметника на гитари и контрабасу. На концерту су наизменично извођене српске и јапанске композиције, а амбасадор Ненад Глишић се уметницима придружио на гитари у извођењу композиције „Тамо далеко“.


У уводном говору пред почетак концерта амбасадор Глишић се захвалио уметници на ангажовању у циљу унапређења културне сарадње између Србије и Јапана, као и на претходном хуманитарном концерту за помоћ поплављеним подручјима у Србији. Изразио је наду да ће њено предстојеће гостовање у Србији у октобру ове године допринети продубљивању сарадње у будућности и позвао присутне да се придруже групи који ће пратити уметницу у Србију и увере се у лепоте које Србија има да понуди. Присутне је краћим обраћањем поздравио и председник Удружења Јапан-Србија и почасни грађанин Београда амбасадор Тадаши Нагаи уверавајући их у топлоту добродошлице у Србији.


С обзиром да већина присутних није никада била у Србији, представници Амбасаде Тијана Нагато и Ћихаја Ојаизу су на јапанском језику одржали презентацију о Србији којом су у кратким цртама представили географију и природне лепоте Србије, знаменитости Београда, главна туристичка места, локалитете Светске баштине, српске кулинарске специјалитете и традиционална пића. Посебно су издвојили помоћ коју Јапан дуги низ година упућује Србији, али и пријатељске везе између две земље које су се манифестовале кроз помоћ коју су грађани Србије прикупљали 2011. године након катастрофалног земљотреса у Јапану, као и 2014. године када су грађани Јапана прикупљали помоћ након што су Србију погодиле поплаве.


По завршетку концерта присутни су имали прилике да пробају српске кулинарске специјалитете и вина из Србије.