Printer Friendly Version Ракуго маестро Санјутеи Рјутаро у Амбасади 21. априла пред гостовање у Србији у јуну 2016. године @ 22 April 2016 04:31 AM

У организацији председницe Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супругe бившег амбасадора Јапана у Београду госпође Ецуко Цунозаки у Амбасади је 21. априла одржано вече културне размене између Србије и Јапана на којој је Удружење прикупљало фондове за своје будуће активности.

Централни догађај вечери било је извођење програма на јапанском језику мајстора ракугоа Санјутеи Рјутароа (Sanyutei Ryutaro). Ракуго је традиционална јапанска сценска уметност комичне приче у којој ракуго приповедач, обучен у трационалну јапанску одећу (кимоно), седи пред публиком и прича причу кроз дијалог, прилагођавајући глас, мимику и начин говора ликовима из приче. Реч је о веома популарној и посећеној уметности у Јапану због приступачности и разумљивости широким слојевима публике, за разлику од кабуки или но позоришта, чајне церемоније и других традиционалних уметности. Маестро Санјутери Рјутаро је присутним гостима поред извођења комичних прича на шаљив начин објаснио и главне технике ракуогоа, као и питања са којима се мајстори ракугоа сусрећу приликом гостовања у страним земљама и извођењу за публику која не говори јапански језик.

Маестро Санјутеи Рјутаро ће у јуну ове године посетити Србију, Хрватску и Црну Гору и имати представе за публику на јапанском језику уз помоћ преводиоца, те је његово синоћно гостовање у Амбасади било искоришћено од стране Удружења и за прикупљање средстава за финансирање гостовања у Србији. Реч о уметнику који има значајно искуство у извођењу за страну публику с обзиром да је у последњих двадесет година гостовао у Индији, САД, Русији, Кини итд. Амбасадор Ненад Глишић је у краћем говору изразио задовољство првим гостовањем ракуго уметника у Амбасади Србије и уверење да ће његово предстојеће гостовање у Србији забележити велики успех и допринети продубиљивању познавања јапанских традиционалних уметности публике у Србији која је одувек показивала интересовање за различите аспекте јапанске културе.

У склопу културне размене је емитован и филм о фондацији „Савремена деца“ која организује радионице и ликовне колоније за децу без родитељског старања, а чије слике је Удружење за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије излагало и на токијском аеродрому Ханеда и приликом различитих културних догађаја које организује током године.

На крају вечери организован је и пригодан коктел.