Printer Friendly Version Хуманитарни базар одржан у Амбасади 22. маја 2016. @ 1 June 2016 05:15 AM

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки је 22. маја у просторијама Амбасаде организовало успешан продајни добротворни базар у циљу прикупљања средстава за будуће активности Удружења, а један део прихода биће упућен жртвама земљотреса који је у априлу ове године погодио Кумамото. Уз велико лично ангажовање госпође Цунозаки на организацији базара, анимирању донатора ствари за продају и проналажењу волонтера, свој допринос су дали и запослени у Амбасади који су уз помоћ малобројне дијаспоре у Токију организовали продају традиционалних домаћих српских специјалитета, пића и посластица, као и роштиљ. Представник недавно отворене токијске туристичке Канцеларије за Србију и Бугарску господин Фуминори Сасаки је упознавао госте са различитим дестинацијама у Србији и аранжманима које Канцеларија планира да сшецијално организује за туристе из Јапана.

Базар је током пет сати трајања посетило преко 300 људи, што је искоришћено и за упознавање посетилаца са обичајима у Србији и културним активностима које се организују или ће бити организоване у Амбасади. Посетиоци су на базару имали прилику да упознају и  младе српске сликаре, стипендисте јапанског Министарства образовања, културе, спорта, науке и технологије (MEXT) Маријану Анђелић и Миленка Стевановића чије су слике део сталне поставке у Амбасади. Поред тога, краће наступе на којима су извођене композиције из Србије и Балкана имала је и млада јапанска музичарка Јуко Јошикаи која свира трубу и која ће и ове, као и прошле године, посетити Сабор трубача у Гучи, као и дуо „Сора“ са турским хармоникашем Ф. Фатмијуом у пратњи саксофонисткиње из Јапана Ш. Ућида.

Председница Удружења за унапређење музичке сарадње са Србијом је веома задовољна резултатима које је базар постигао и приходом који према њеној првој процени износи око 3.000 евра. У том смислу је изразила захвалност волонтерима и запосленима у Амбасади на несебичној помоћи, уз наду да ће ова манифестација бити одржавана и убудуће.