Printer Friendly Version Промоција Србије у Јокохами @ 1 June 2016 05:29 AM

На позив телевизије Канагава и уз организациону помоћ јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме, пре свега председника компаније господина Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (28. и 29. маја) који је наставак „Фестивала жетве“ који се већ дужи низ година одржава у Јокохами.

Првог дана посетиоцима базара се обратио амбасадор Ненад Глишић који се захвалио за позив за учешће на базару, представио у краћим цртама Србију и позвао их да посете Србију. Након амбасадоровог говора, студенти Токијског универзитета за стране студије (TUFS) обучени у српске ношње су извели сплет традиционалних српских игара у трајању од десетак минута.

Оба дана трајања базара Амбасада је имала свој штанд на коме су продавани српски производи које јапанске компаније увозе из Србије (црна и бела вина „Александровић“ које су продавали представници јапанске компаније „Makoto Investments“, природни сапуни „Софи“, џемови „Бакина тајна“ и производи народне радиности које ручно израђују жене избеглице у избегличким центрима у Србији у оквиру програма психо-социјалне помоћи невладиних организација Action for Children in Crisis и „Здраво да сте“). Поред запослених у Амбасади, на штанду су као волонтерке биле ангажоване и две студенткиње  факултета „Toyo Eiwa“, са којима Амбасада има сарадњу и на коме је уз помоћ Амбасаде у току факултативни програм о Србији. Представник недавно отворене токијске туристичке Канцеларије за Србију и Бугарску господин Фуминори Сасаки је на штанду изложио промотивне материјале Туристичке организације Србије и упознавао посетиоце базара са различитим дестинацијама у Србији и аранжманима које Канцеларија планира посебно да организује за туристе из Јапана.

С обзиром да је на базару, поред Србије, од страних земаља штанд имала још само Мађарска (јапанска компанија која увози мађарске производе), док су остали излагачи биле јапанске компаније, посетиоци базара који су били заинтересовани за наше производе показали су интересовање и за основне податке о Србији. Такође је било посетилаца који су били привучени истакнутим именом државе, као и заставом, који су долазили да сазнају нешто више о нашој земљи, обичајима и јелима.