Printer Friendly Version Донација Амбасади акваријума са јапанским шаранима од града Нагаока @ 1 June 2016 08:44 AM

На инцијативу градске управе Нагаоке, малог града у северној јапанској префектури Нигата, у знак пријатељства овог града са Србијом у Амбасади је 30. маја 2016. организована свечаност уручења поклона – акваријума са 22 јапанска украсна шарана (нишики-гои). Представници Нагаоке захвалили су се што је Амбасада пристала да прими донацију и истакли да је јапански шаран познат као симбол мира. Реч је о риби познатој по умирујућим и релаксирајућим дејствима, а познат је и по томе што не напада друге рибе и има природни инстинкт за коегзистенцију, те стога онемогућава неспоразуме и непријатељстава. Поред акваријума, који је постављен на самом улазу у Амбасаду, представници Нагаоке поклонили су Амбасади и саке из једне од дестилерија у Нагаоки која има вековну традицију производње овог традиционалног пића.

Амбасадор Ненад Глишић се захвалио на донацији представницима Нагаоке и изразио наду да је ће сарадња са градом Нагаока, која је почела посетом амбасадора Нагаоки у октобру 2015. године, бити настављена и да ће се проширити на сарадњу са неким од градова у Србији и да ће водити успостаљању културне, спортске и других видова сарадње.

Церемонији је присуствовала и специјални саветник у јапанској новинској агенцији „Кјодо“ Мићико Јамаући која је и допринела успостављању сарадње између Амбасаде и јапанског града.