Printer Friendly Version Предавање амбасадора на универзитету Аојама Гакуин @ 18 June 2016 07:24 AM

Захваљујући доброј сарадњи коју Амбасада већ годинама има са професорком Факултета за међународне односе и економију Аојама Гакуин универзитета Кумико Хабом, амбасадор Ненад Глишић је 16. јуна одржао предавање на овој угледној токијској високошколској установи на тему спољне политике Србије и изазова са којима се Србија сусреће на путу ка ЕУ.

Предавање, коме је присуствовало преко 350 студената у највећем амфитеатру Универзитета, обухватило је и питање Косова и Метохије и став о неопходности поштовања територијалног интегритета и суверенитета, као и историју Србије, укључујући период бивше Југославије. На крају предавања је приказан краткометражни промотивни филм Туристичке организације Србије, а у питањима која су уследила студенти су показали интересовање за распад бивше СФРЈ и доба Ј.Б. Тита, спољнополитичке изазове са којима се Србија суочава у овом веку, као и за инвестиције Кине у инфраструктурне пројекте и могућности јапанских инвестиција у овој области у Србији, посебно у сектору железница.

Професорка Хаба нам је пренела да су утисци присутних студената, од којих већина изучава европске међународне односе, били веома позитивни и да им је предавање о Србији, сазнања о њеном положају и утицајима Истока и Запада кроз векове посебно користило с обзиром да се већина тренутно бави проучавањем Украјине. Поједини студенти су издвојили да им је предавање помогло да изађу из оквира стереотипа и да пожеле да посете Србију. Такође, група студената која се бави проучавањем доба Ј.Б. Тита и распадом СФРЈ, што је тема рада који планирају да кандидују за награду универзитета Аојама Гакуин, замолила је за наставак сарадње и помоћ амбасадора у детаљнијем проучавању ове теме, што је амбасадор са великим задовољством прихватио.