Printer Friendly Version Презентација Србије за студенте јапанских универзитета у Амбасади @ 22 June 2016 05:12 AM

У сарадњи и уз помоћ председника јапанске компаније „Тоа Гас“ из Јокохаме Тошио Танабеа у Амбасади је 20. јуна одржана трочасовна презентација Србије за 22 студента јапанских универзитета (Кеио, Канагава, Ћуо, Нихон Ђоши, Тојо Еива). Циљ скупа је било продубљивање знања о Србији, упознавање са њеном географијом и историјом, економским и туристичким могућностима, као и културом и кулинарским специјалитетима. Након уводних излагања које су поред амбасадора Глишића имали бивши посланик у Парламенту Јапана, носилац Ордена српске заставе трећег степена и председник Друштва за економску сарадњу Кензо Јонеда, посланик у скупштини града Јокохаме Наоки Фурукава, бивши амбасадор Јапана у Србији и председник Удружења Јапан-Србија Тадаши Нагаи и професорка факултета Тојо Еива Саори Маћида, студентима је представљена презентација о Србији, а затим је изведен музички програм са српским песмама и послужена су српска јела. Читав догађај је снимала екипа ТВ Канагава.

У уводним излагањима је укратко представљен историјат Србије уз позив К. Јонеде студентима да се посвете прецизном и објективном изучавању историје, док је Н. Фурукава  изразио наду да ће боље разумевање Србије допринети да млади у Јапану боље схвате савремени свет и да ће се овај вид међународне сарадње наставити и у будућности. Професорка факултета Тојо Еива посебно је била захвална на организацији догађаја с обзиром да је на њеном факултету тренутно уз помоћ Амбасаде у току факултативни програм о Србији и да су студенткиње тог факултета такође добиле прилику да продубе своја знања о Србији.

Представници Амбасаде Тијана Нагато и Ћихаја Ојаизу су у кратким цртама представили географију и природне лепоте Србије, знаменитости Београда, главна туристичка места, локалитете Светске баштине, српске кулинарске специјалитете и традиционална пића. 

У музичком програму организованом за ову прилику председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки (виолина) и јапанска пијанисткиња Рика Фукуда одржале су краћи концерт на коме су извеле дела В. Мокрањца, као и традиционалне српске песме, а амбасадор Глишић им се придружио на гитари у извођењу композиција „Април у Београду“ и „Да смо се раније срели“. Музички део програма је завршен извођењем „Тамо далеко“ коју су заједно певали присутни гости уз текст на српском језику. Студенти и присутни гости су за крај имали прилику да пробају пребранац, гибаницу, ћевапе, ајвар, шопску салату, палачинке са џемом и кифлице са орасима.