Printer Friendly Version Презентација Србије у јапанском граду Кодаира @ 7 October 2016 08:36 AM

На иницијативу града Кодаира који припада широј метрополи Токија током јула је одржан курс о Србији за становнике града. Иницијатива је уследила након више активности које је град организовао у сарадњи са Амбасадом од краја 2015. и током 2016. године, укључујући градски музички фестивал на коме је један део био посвећен српској музици у децембру 2015. и изложбу младих српских сликара у април 2016, а у склопу понуде Кодаире за смештај српских спортиста пред летње ОИ у Токију 2020. године.

Курс за око педесет грађана је одржан у три различита дана, са размацима од по недељу дана. На радионицама које су трајале у просеку по око три сата у уводном делу су представљени планови града за смештај српских спортиста, успеси Србије и њених спортиста у различитим дисциплинама на великим европским, светским и олимпијским такмичењима и досадашња сарадња Кодаире и Србије која је углавном реализована уз посредовање Амбасаде и председнице Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије и супруге бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки.

Представници Амбасаде су, на позив града, на другој радионици детаљно представили географију и историју Србије, економске потенцијале, културно богатство и локалитете Светске баштине за коју јапански грађани увек показују посебно интересовање, природне лепоте, туристичке дестинације, традиционална јела и пића. Такође је представљена и билатерална сарадња Србије и Јапана, уз посебан акценат на међусобну помоћ пружену након катастрофалног земљотреса и цунамија који су погодили Јапан 2011. године и поплава које су погодиле Србију 2014. године. Грађани су показали велико интересовање за Србију, с обзиром да међу присутнима скоро нико никада није посетио југоисточну Европу, уз велики број питања о различитим темама, укључујући период бивше СФРЈ, основне карактеристике православља, богатство и разноликост народних ношњи, ниво поштовања традиције, карактеристичне обичаје, школски и здравствени систем, као и свакодневни живот у градовима и селима.

Трећа радионица била је посвећена кувању. Кодаира, која је између осталог позната и по узгоју боровница што је и заштитни знак града, обезбедила је материјал за кување за све полазнике курса, укључујући домаће боровнице, па је уз инструкције представнице Амбасаде Тијане Нагато у великој кухињи локалног Дома културе заједнички прављена лења пита са јапанским боровницама. Групе од око пет до шест полазника су пекле своје колаче, а током радионице смо послужили и домаћу ракију, хлеб и лесковачку урнебес салату.

Градске власти Кодаире су изразиле интересовање за наставак културне и спортске сарадње, како би њихови грађани што боље упознали нашу земљу и дали навијачку подршку српским спортистима на Олимпијади у Токију 2020. године.