Printer Friendly Version Семинар о српској кошарци у Амбасади @ 7 October 2016 08:55 AM

На иницијативу јапанске непрофитне организације "Next Big Pivot" у Амбасади је 29. јуна одржан семинар под називом "Упознајмо свет кроз кошарку - прва епизода:Србија". Семинар је одржан пред учешће кошаркашке репрезенатације Јапана на квалификационом турниру за Олимпијаду у Рију 2016 који је игран од 4. до 9. јула у Београду, а главна тема семинара је била српска и југословенска кошарка. 

Уводно излагање на тросатном семинару коме је присуствовало око педесет учесника је имао амбасадор Ненад Глишић који је представио историјат југословенске кошарке, као нашег најтрофејнијег спорта, од њених почетака и великана-аматера који су допринели изузетним успесима на светском и европском нивоу, до прегледа стања у савременој професионалној српксој кошарци и успеха које су наша репрезентација и појединци забележили до сада.

Сарадник организације "Next Big Pivot" Шуићи Катаока је учесницима приказао видео интервју са бившим спортским новинаром који живи у Јапану Сашом Бугарским, који је детаљно анализирао садашњу ситуацију у клупксој кошаркашкој лиги у Србији, учешће наших клубова у ABA лиги, успехе српских кошаркаша у америчкој професионалној NBA лиги и разлике између јапанске и српске кошарке. У семинар се из Америке укључио и српски кошаркашки тренер Марин Седлачек, скаут за NBA тим Philadelphia 76ers који је одговарао на питања учесника семинара о неопходним карактеристикама за одабир будућих професионалних кошаркаша, предностима српских кошаркаша и могућностима за унапређење српске кошарке.

Семинар је водила представница непрофитне организације "Next Big Pivot" Мие Кађикава која је играла аматерску кошарку на факултету у Нагоји, а 2005. године била стажиста у тиму Detroit Pistons. На крају семинара учесници су имали прилике да се међусобно упознају и размене утиске уз српске колаче.