Printer Friendly Version Пријем у Амбасади Србије поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2017. године @ 28 February 2017 02:59 AM

У Амбасади Србије у Токију 15. фебруара 2017. године је одржан поводом Дана државности Р. Србије. Пријему је присуствовало преко 250 званица из јапанског политичког, привредног, академског, културног и јавног живота, као и велики број наших грађана који живе и раде у Јапану. На пријему је упућена значајна порука о наставку јачања билатералне сарадње и искоришћена прилика за остваривање вредних контаката за даље унапређење сарадње на различитим пољима од интереса за нашу земљу и промоцију Србије. Главни гост на пријему је био државни министар иностраних послова Јапана и посланик Доњег дома Парламента Нобуо Киши који се у поздравном говору посебно осврнуо на своју посету Србији 2013. године током које је имао прилике да се увери у развојне потенцијале и посебну енергију Београда као престонице Србије. Издвојио је добро одржаване градске аутобусе из донације Владе Јапана и Јапанску чесму на Калемегдану подигнуту у знак захвалности народу и Влади Јапана за несебичну помоћ Србији и Београду, чиме је посебно био импресиониран.

Државни министар иностраних послова Јапана је похвалио напоре које Србија чини на спровођењу реформи на различитим пољима у процесу придруживања ЕУ и обећао наставак подршке Јапана у спровођењу реформи. Оценио је да су се билатерални односи развили на различитим пољима, уз посебан акценат на привредне односе и прошлогодишњу одлуку јапанске компаније „Yazaki“ о новој инвестицији у Шапцу, граду побратиму Фуђимија, као и семинар о инвестицијама одржан у Токију у јуну 2016. који показује раст интересовања за Србију међу јапанским компанијама. На пољу спорта, државни министар Киши је издвојио сребрну медаљу на Првенству Европе 2016 које је освојила наша национална кендо женска репрезентација на челу са јапанском селекторком Хитоми Кумон, као и чињеницу да су градови Хофу у префектури Јамагући и Кашивазаки у префектури Ниигата одабрани да буду домаћини нашим националним тимовима за токијске олимпијске и параолимпијске игре 2020. године. Изразио је и уверење у наставак јачања и диверсификације билатералних односа унапређењем сарадње на различитим пољима и нагласио да ће он, као државни министар иностраних послова Јапана задужен за односе са Србијом, наставити да чини све што је у његовој моћи у циљу њиховог даљег продубљивања.  

Амбасадор Глишић се у поздравном говору посебно осврнуо на чињеницу да се ове године обележава 135 година од прве дипломатске преписке између суверена Србије и Јапана и размене писама између краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија. Истакао је традиционално добре пријатељске односе који настављају да се продубљују на различитим пољима, уз потенцирање нашег интереса за јачање привредних односа и привлачење већег броја јапанских инвеститора, поред већ успешних инвестиција компанија „JT International“, „Asahi Foods & Healthcare“ и „Panasonic“. Пренео је захвалност Влади Јапана на до сада пруженој развојној помоћи, као и помоћи Србији у суочавању са мигрантском кризом, уз подсећање на напоре које Србија улаже на овом пољу. Почасну здравицу којом је честитао Сретење и пожелео напредак Србије и њених грађана одржао је бивши амбасадор Јапана у Србији, почасни грађанин Београда и председник Удружења Србија - Јапан Тадаши Нагаи.


Пријему су поред представника Министарства иностраних послова Јапана присуствовали и посланици Парламента, посланик скупштине Јокохаме Масатака Ота, владиних привредних организација и институција, медија, почасни конзул Србије у Осаки и власник компаније „Kincho“ Наохиде Уејама, градоначелници градова Фуђими и Хофу, супруга бившег амбасадора Јапана у Србији и председница Удружења за унапређење музичке сарадње Јапана и Србије Ецуко Цунозаки, бројни чланови Удружења Јапан – Србија, представници општине Шинагава на којој се налази Амбасада и општине Кодаира и представници дипломатског кора, бројних јапанских компанија, универзитета, невладиних организација, јапанског културног и јавног живота.

Током пријема студенткиње фолклорне групе Токијског универзитета за стране студије (TUFS) обучене у српске ношње су извеле сплет српских традиционалних игара, а на пријему су служени традиционални српски специјалитети, пића и вина винарије „Александровић“. У организацији пријема волонтерски су нам помогли и представници Удружења Јапан-Србија, студенткиње факултета „Toyo Eiwa” из Јокохаме и коктел бар „Немања“ из Јокохаме.