Printer Friendly Version Сарадња Србије са градом Иида и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“у префектури Нагано @ 28 February 2017 03:07 AM

На ицијативу Туристичке канцеларије града Иида и Више средње школе „OIDE Osahime“, а у циљу продубљивања знања ученика о страним земљама и подстицања идејних решења за туристичку промоцију града,  представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу су 23. и 24. фебруара 2017. године посетили град Иида у префектури Нагано и Вишу средњу школу „OIDE Osahime“ у којој су одржали презентацију о Србији.

Туристичка организација Ииде од 2015. године сарађује на подстицању међусобне културне и туристичке сарадње са општином Шинагава у Токију на којој се налази Амбасада, с обзиром да ће 2027. године Шинагава и Иида бити повезана новом линијом јапанских брзих возова маглев. Град Иида се налази између јапанских централних и јужних Алпа, има нешто више од 100.000 становника, а након великог пожара 1947. године у центру града је посађен дрворед стабала јабука различитих сорти о којима се старају ученици, док је 1996. године усвојен План за заштиту животне околине. Влада Јапана је 2009. године изабрала овај град за један од 13 јапанских еколошких модел градова.

Осамдесет двоје ученика првог разреда Одсека за трговину школе „OIDE Osahime“ је на основу самосталног истраживања унапред израдило презентације о Србији и сличностима и различитостима Србије и Јапана. Ђаци су изабрали да говоре о јелима из Србије, историји, популарности јапанске поп културе и аниме уметности у Србији, спорту, социјалним питањима попут положаја жена и односа према екологији и слично. Након размене мишљења о презентацијама, одржана је заједничка радионица на тему модалитета за привлачење страних туриста у Ииду, уз разматрање успешних примера маркетинга српских туристичких потенцијала. Организоване су и појединачне групе у циљу разматрања различитих идеја ученика за промоцију града преко друштвених медија уз расправу о потенцијалима града привлачним за стране туристе. Новинари локалне станице државне телевизије “NHK” и дневних листова такође су присуствовали презентацијама.

Представници Амбасаде су посетили и Еко-кућу града, дрворед јабука и музеј лутака „Кавамото Кихаћиро“ који се налази у Ииди као граду са дугом историјом традиционалне јапанске луткарске уметности и домаћином највећег јапанског луткарског фестивала. Надамо се да ће се ова сарадња са Туристичком канцеларијом града Ииде и Туристичке организације града и Вишом средњом школом „OIDE Osahime“ наставити и продубити у будућности.