Printer Friendly Version Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду @ 24 March 2017 02:49 AM

Секретаријат за културу Градске управе града Београда објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине Савезне Републике Југославије.
За градоначелника Београда је изабран 21. фебруара 1997. године, испред коалиције „Заједно“ која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Зоран Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. године. На тим изборима Зоран Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине Савезне Републике Југославије. За премијера Србије је изабран 25. јануара 2001. године након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.
Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Иза себе је оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

Текст Јавног међународног отвореног двостепеног конкурса за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.
Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.