Printer Friendly Version Umetnička izložba “LIFE and DEATH - izložba savremene umetnosti Srbije i Japana” od 20. do 28. aprila u Ambasadi @ 6 April 2017 10:18 AM

Vreme izložbe: 20. april (četvrtak) do 28. aprila (petak) od 11:00 do 17:00
Mesto: Ambasada Republike Srbije u Tokiju
Ulaz: Slobodan
Organizator: Ambasada Republike Srbije u Tokiju
Sponzori: Harraca , Hasemi Lab/Univerzitet Vaseda
Saradnja: Steps Gallery , Bibi Miyakawa (za odnose sa javnošću)

 

Umetnice i koncept izložbe

Jovana Tucović  - skulpture i snimak procesa rada
Jovana Tucović stvara ljudsko telo od metalnih materijala. Među ranijim radovima i novim delima urađenim specijalno za ovu izložbu biće i skulptura “Aylan”, nazvana po trogodišnjem dečaku imigrantu čije je telo pronađeno na obali Sredozemnog mora. Fotografija dečaka je ostala upamćena kao jedna od najpotresnijih slika prenetih u medijima širom sveta. Prema rečima umetnice “providne oči predstavljaju odsustvo ekspresije, duha i snage”. Jedna od poruka ovog dela mogla bi da bude skretanje pažnje na nedostatak humanog tretmana ljudskog tela u savremenom svetu.  

http://jovanatucovic.com/  

Akiko Koga - 20 fotografija
Akiko Koga se poslednjih godina bavi fotografijama na temu svog detinjstva. Na izložbi će biti prikazana serija fotografija njenih lutaka iz detinjstva "Licca" i najnovija serija odeće i nakita za lutke "Lepe i jezive stvari". Fotografije lutaka i aksesoara podsećaju nas na ljudsko telo ili leš. Ono što se vidi na fotografijama je uspomena Akiko iz prošlosti, ali možda i način na koji se ona suočava sa sopstvenim tragovima u kojima je postojala u prošlosti. U njenim delima se složeno prepliću prošlost, sećanja i sadašnjost i sugeriše osećaj posebne atmosfere i značenja reči "sada sam ovde".

http://kogaakiko.com/

Tema : LIFE and DEATH

Posredstvom motiva ningjo/hitogata 「人形(ひとがた)」odnosno lutke i figure, na izložbi se ukrštaju dela Akiko Koga i Jovane Tucović, koje su se rodile i odrasle u zemljama bez dubljih geografskih i istorijskih povezanosti – Japanu, odnosno Srbiji – a kojima je ipak zajedničko to što su žene i stvaraoci. Dve umetnice se ne razlikuju samo po formi svojih radova, odnosno dvodimenzionalnosti i trodimenzionalnosti, već i po primenjenim tehnikama, a udaljene su i po pristupu predmetima. I pored toga, ovo ukrštanje je zanimljivo jer radovi i jedne i druge nose u sebi povod za suočavanje i razmišljanje o smrti i životu kroz ningjo/hitogata, odnosno lutke/figure. (citat iz teksta koji je povodom izložbe napisao Akira Tomita, direktor Tokyo Station Gallery)