Printer Friendly Version Обележавање 135. година дипломатске преписке Србије и Јапана у Амбасади @ 13 June 2017 07:58 AM

Амбасада је, у сарадњи са Удружењем пријатељства Србија – Јапан, 12. јуна организовала обележавање 135. година од почетка дипломатске преписке између Србије и Јапана, која је започела писмом краља Милана I Обреновића којим је он 1882. године обавестио јапанског цара и великог реформатора Меиђија да су „велике европске силе, окупљене на Конгресу у Берлину 13. јула 1878. године свечано признале независност Србије“ и да се он након тога и крунисао у марту 1882. године. Цар Меиђи је у свом одговору признао Србију као независну државу чиме је успостављена дипломатска коресподенција између две монархије.

На догађају коме је присуствовало преко 100 званица из политичких, привредних, академских, културних и медијских кругова, амбасадор Ненад Глишић је одржао предавање на тему историјата односа Србије и Јапана, са посебним освртом на најраније дипломатске контакте, посете изасланика цара Меиђија Србији, успостављање почасног конзулата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Осаки 1929. године, посете учених Срба Јапану и прве књиге објављене о Јапану у Србији, посету Ј. Б. Тита Јапану 1968. године и јапанског престолонаследника Акихита Југославији 1976. године, као и размену билатералних посета из новије историје. Амбасадор је истакао да је Србија поносна због дуге традиције добрих односа са Јапаном и пренео посебну захвалност Влади и народу Јапана на пријатељским односима према Србији и подршци и помоћи коју добијамо и изразио наду да ће се јачање и продубљивање веза наставити у будућности. Гостима су током предавања приказане копије писама краља Милана I Обреновића и цара Меиђија, као и велики број архивских фотографија.

Председник Удружења пријатељства Србија – Јапан Тадаши Нагаи, бивши амбасадор Јапана у Србији и почасни грађанин Београда, представио је лична искуства из своје вишегодишње дипломатске каријере у Београду у коме је службовао у више наврата. Амбасадор Нагаи се посебно осврнуо на своје искуство као преводиоца током посете тадашњег престолонаследника Акихита Југославији 1976. године уз презентирање бројних фотографија из личне архиве насталих током тадашње посете.

Члан Удружења пријатељства и председник Јапанског удружења за вексилологију Јошинори Кошикава је одржао презентацију о грбовима и заставама Србије кроз историју, уз посебан осврт на симболику садашње заставе и грба Србије. Представник Амбасаде Ћихаја Ојаизу је одржао презентацију о историјату сарадње Србије и Јапана у спорту и представио спортисте који су својим залагањем допринели продубљивању пријатељства између два народа. Посебну пажњу је посветио фудбалеру Драгану Стојковићу Пиксију који је најпре као играч од 1995. до 2001,  а затим и као тренер од 2008. до 2013. године имао ангажман у Јапану и који је 2015. године одликован јапанским орденом реда излазећег сунца са златним зрацима са розетом за изузетан допринос у успостављању и унапређењу пријатељских односа са Јапаном. Поред размене у одбојци, тенису, кошарци, џудоу и другим борилачким вештинама и бејзболу, сарадња на плану спорта посебно ће напредовати у сусрет Олимпијским играма које ће бити одржане у Токију 2020. године за које су припреме већ у току, уз планиране размене посета између две земље у различитим дисциплинама.

Бивши посланик у Парламенту Јапана и иницијатор оснивања парламентарне Лиге пријатељства Јапан - Србија Кензо Јонеда, носилац ордена српске заставе трећег степена, одржао је здравицу и честитао значајни јубилеј грађанима обе земље уз жељу да се досадашња успешна пријатељска сарадња још више продуби у будућности. За здравицу је послужено српског вино „Epigenia Прокупац“ Топличких винограда од аутохтоног српског грожђа „прокупац“ које је Амбасада добила од винарије управо за ову манифестацију. Поред вина Топличких винограда, гости су имали прилике да пробају и српске кулинарске специјалитете и ракију.