Printer Friendly Version Концерт јапанске групе „JapaLkan“ у Амбасади 6. септембра 2017. године @ 7 September 2017 08:55 AM

Удружење за унапређење музичке сарадње са Србијом на челу са председницом Ецуко Цунозаки, супругом бившег амбасадора Јапана у Београду, организовало је у просторијама Амбасаде 6. септембра концерт јапанске групе „JapaLkan“ у циљу њиховог ближег представљања јапанској публици, као и прикупљања средстава за путовање чланова ове групе у Србију у јануару 2018. године. „JapaLkan“ је добио позив од Емира Кустурице и организатора фестивала Кустендорф да у Дрвенграду на Кустендорфу 2018 представе свој репертоар посетиоцима фестивала концертом у трајању од 40 минута. Наш славни режисер упознао се са лидером бенда Наоки Хишинумом током турнеје „Емир Кустурица & No Smoking Orchestra“ у Јапану почетком септембра и био је посебно импресиониран њиховим познавањем и извођењем српске музике, иако чланови бенда још увек нису имали прилике да бораве у Србији.
„JapaLkan“ је основао 2014. године професионални музичар Наоки Хишинума (главни вокал, труба, туба, флугелхорн) са различитим професионалним музичарима који активно професионално наступају на музичкој сцени Токија. Чланови бенда су и две девојке Моришима Реи (виолина, пратећи вокали) и Марико Кобајаши (бас гитара, пратећи вокали), као и Кјоићи Ватанабе (тенор саксофон, пратећи вокали), Јокота Кијохиро (гитара, пратећи вокали) и Рјо Танака (бубњеви, пратећи вокали). Први албум под називом „Ајде!! Ајде!! Ајде!!“ група је издала 2015. године, а ове године су издали мини албум „Месечина“. Композиције које изводе доступне су на https://www.youtube.com/user/hiswee2525music
Амбасадор Ненад Глишић се у уводном обраћању захвалио члановима састава  „JapaLkan“ на популарисању српске музике широм Јапана и изразио наду да ће њихов репертоар наших песама након боравка у Србији и гостовања на фестивалу Кустендорф бити значајно проширен. Такође се захвалио Ецуко Цунозаки на помоћи коју редовно пружа у организовању културних манифестација у Амбасади, као и председнику Асоцијације Јапан-Србија, бившем амбасадору у Београду Тадаши Нагаију на присуству и подршци одржавању концерта. Ецуко Цунозаки се захвалила присутним гостима на подршци коју су пружили предстојећем гостовању групе „JapaLkan“ у Србији и позвала све заинтересоване да уколико су у могућности помогну у спонзорисању овог путовања.
Чланови „JapaLkan“ су пред око 80 присутних гостију одржали концерт у трајању од 70 минута, уз извођење композиција попут „Ајде Јано, ајде душо“, „Ђурђевдан“, „Месечина“, „Нишка бања“, „Чочек“ и др. За композиције „Април у Београду“ и „Тамо далеко“ извођачима се придружио и амбасадор Глишић на гитари, а присутни су заједно отпевали „Тамо далеко“ уз унапред подељени текст песме. По завршетку концерта гости су имали прилике да пробају различите српске кулинарске специјалитете, ракију и вина из Србије.