Printer Friendly Version Посета Амбасади ученика више средње школе из града Иида у префектури Нагано 27. октобра 2017. године @ 27 November 2017 05:09 AM

За ученице школе „OIDE Osahime“ у Амбасади смо одржали презентацију Србије на јапанском језику, уз детаљна објашњења о географском положају Србије, историји, култури и традицији, као и познатим личностима из Србије, укључујући Николу Теслу чија се биста налази у Амбасади, заједно са демонстрационом направом деловања окретног магнетног поља (реплика тзв. Теслиног јајета). С обзиром да ученице у граду Иида волонтирају у Групи за регионалну ревитализацију кроз подстицање традиционалног заната прављења „мизухики чвора“ од разнобојних трака направљених од јапанског папира, за особље Амбасаде су одржале радионицу везивања овог чвора којој је присуствовала и наша држављанка која живи у Токију Горана Целнер. Везивање  „мизухики чвора“ у јапанској култури је симбол заједништва и пријатељства, а чвор се користи за украшавање поклона и сваки има значење које се користи за посебне догађаје (свадбене церемоније, рођење детета, посете болесницима, сахране). На крају радионице ученице су имале прилику да пробају традиционална српска јела и колаче.

Представници Туристичке организације града и школе пренели су захвалност због спремности на сарадњу, посебно јер је реч о за њих првој сарадњи са амбасадом неком земље и првој посети некој амбасади и изразили су наду да ће се сарадња продубити у будућности. Локални дневник на јапанском језику Шинано маинићи шимбун, чија је новинарка такође присуствовала радионици, објавио је 28. октобра чланак о посети ученица Амбасади.