Printer Friendly Version Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади 13. новембра 2017. године @ 27 November 2017 05:13 AM

Заменик директора Института за централноевропске студије  Ђосаи универзитета професор Нобухиро Шиба (аутор више књига на јапанском језику о историји Југославије и Балкана и коаутор књига о Србији) одржао је предавање на тему Србија и Римско царство, са акцентом на значајан број римских императора рођених у Србији. Професор Шиба је представио најзначајније римске локалитете, укључујући Виминацијум као главни град провинције Горње Мезије и транзиционе тачке између Запада и Истока, као и Сирмиум, Наисус и Гамзиград.

Након предавања, у пратњи музике из доба Римског царства, гостима је представљена и послужена храна кувана по рецептима јела служених на двору римских императора коју је спремио Масаши Ендо. Гости су такође имали прилику да пробају вино Tribus Villa Prokupac аутохтоног српског грожђа прокупац.

Свим присутним гостима подељен је по један примерак брошуре Туристичке организације Србије на енглеском језику The Roman Empire in Serbia. Гости су такође имали прилику да се упознају са монографијом на енглеском језику „Itinerarium Romanum Serbiaе“ (Путевима римских императора) ауторског тима Миомира Кораћа, Снежане Голубовић и Немање Мрђића. За ову прилику смо такође изложили и паное на тему Римског царства у Србији и понуду тематске туристичке туре Путевима римских императора.