Printer Friendly Version Култура древних Римљана у Србији кроз пет чула у Амбасади (4. септембар 2018. године) @ 26 September 2018 02:35 AM

На иницијативу Друштва Јапан-Србија и у сарадњи са Удружењем за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки у Амбасади смо 4. септембра за чланове Друштва организовали представљање кухиње и хране куване по рецептима јела служених на двору римских императора. У поздравним говорима председника Друштва Јапан-Србија амбасадора Тадаши Нагаија и амбасадора Глишића је истакнуто да је значајан број римских императора рођен у Србији, уз препоруку гостима да приликом путовања у Србију обиђу и римске локалитете, укључујући Виминацијум и Гамзиград. 

Јапански аутор Масаши Ендо, који је прошле године објавио књигу на јапанском језику „Храна из давнина“, за око 25 присутних гостију одржао је предавање на тему хране древних Римљана, са посебним фокусом на територију данашње Србије и утицај овог поднебља на састојке коришћене за припрему јела у периоду касне антике. Након предавања, у пратњи музике из доба Римског царства, гостима је представљена и послужена храна кувана по рецептима јела служених на двору римских императора коју је спремио Масаши Ендо. Гости су такође имали прилику да пробају вино Tribus Villa Prokupac аутохтоног српског грожђа прокупац винарије Топлички виногради.