Printer Friendly Version Представљање обичаја славе за чланове токијског Међународног центра уметника (2. октобар 2018. године) @ 2 November 2018 05:23 AM

Генерална директорка IAC Теруми Канаја се у уводном говору захвалила амбасадору и Амбасади на организацији догађаја,  а амбасадор Ненад Глишић је посебно нагласио одличну дугогодишњу сарадњу са центром и позвао присутне госте да посете Србију.Поред чланова IAC, презентацији су присуствовали и председник и потпредседник Друштва Јапан Србија амбасадор Тадаши Нагаи и Осаму Хирашита, као и поједини чланови Друштва. 

Секретарица амбасадора Тијана Нагато у народној ношњи из централне Србије је одржала презентацију о историји и култури Србије, као и о обичајима везаним за славу и одговарала на бројна питања гостију. Гостима су приказани обичаји везани за славску трпезу, служење жита и ломљење славског колача, уз служење наших традиционалних јела (проја, ајвар, шопска салата, ситни колачи) које је спремило особље Амбасаде уз помоћ представника Центра.

Од свог оснивања 1960. године IAC промовише и организује догађаје из области културе са амбасадама у Токију у циљу упознавања јапанских грађана са страним културама и обичајима. Током десетогодишње сарадње са Амбасадом, IAC је 2013. године помогао  организацију изложбе наше сликарке Маријане Анђелић у оквиру уметничке колоније „Дизајн Феста“ у Токију и презентацију Србије и час кувања представника Амбасаде у оквиру истог пројекта.  У новембру 2015. године су први пут у Амбасади организовали презентацију Србије за своје чланове.