Printer Friendly Version Презентација споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за чланове Унеско асоцијација из Токија (11. октобар 2018. године) @ 2 November 2018 05:34 AM

Амбасада је 11. октобра организовала презентацију споменика Србије на Листи светске баштине Унеска за око 60 гостију чланова и пријатеља Унеско асоцијација са седиштем у разним општинама Токија. Амбасадор Ненад Глишић је у поздравном говору захвалио гостима на интересовању за Србију и њене споменике на Листи светске баштине и изразио наду да ће им се пружити могућност да посете Србију и увере се у њену богату историју и културу. Генерални директор Националне федерације Унеско асоцијација Јапана (National Federation of UNESCO Association of Japan/NFUAJ) Јуђи Сузуки је истакао да је Јапан од оснивања првог клуба Унеска 1947. године подржавао мисију и основне вредности организације и промовисао значај образовања, културе и науке у циљу изградње хуманог света. Захвалио се Амбасади што пружа прилику члановима токијских Унеско клубова да науче више о споменицима, култури, уметности, обичајима и храни Србије и изразио наду да ће се посете јапанских грађана српским споменицима културе повећати у будућности.

У презентацији историје и културе Србије представници Амбасаде Ћихаја Ојаизу и Тијана Нагато су се фокусирали на наше споменике на ЛСБ Унеска – манастир Студеницу, Стари Рас са Сопоћанима, средњовековне споменике на КиМ, Гамзиград-Ромулијану и Стећке као регионално добро, као и коло и славу на Листи нематеријалне баштине, а гости су имали прилику да виде и пано са сликама и описима на јапанском споменика Србије на ЛСБ. Председница Удружења за унапређење музичке сарадње Србије и Јапана и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки је одржала краћу презентацију о свом боравку у Србији (2009-2013), односима Јапана и Србије и солидарности и узајамној помоћи два народа.

У музичком програму Ецуко Цунозаки (виолина) и пијанисткиња Рика Фукуда, обучене у српске ношње су за присутне на мини концерту извеле различите српске композиције из централне и јужне Србије. Као посебно изненађење амбасадор Глишић се придружио уметницама на гитари у извођењу композиција Тамо далеко и Јесење лишће.

Гости су имали прилику и да пробају српска јела која је припремила и представила власница кетеринг предузећа E-food Japan Јурико Аоки, а најављено је и објављивање књиге о балканској кухињи на јапанском језику Јелене Јеремић у новембру ове године. Такође су представљена и вина Прокупац Топлички виногради и Тамјаника Ивановић које увози јапанско предузеће Макото.