Printer Friendly Version Презентација Србије у нижој средњој школи Ебара Даи-1 у Токију (12. октобар 2018. године) @ 2 November 2018 05:39 AM

На позив ниже средње школе Ебара Даи-1 из токијске општине Шинагава, на којој се налази и Амбасада, представници Амбасаде Јелена Николић и Тијана Нагато су 12. октобра одржали презентацију Србије за сто седамдесет ученика другог разреда школе (еквивалент осмог разреда основне школе).

Јапански ученици били су заинтересовани да чују о разлозима популарности Јапана и јапанске културе у Србији, заједничким тачкама наше две земље, међусобној помоћи током тешких тренутака за грађане две земље, разликама између ћирилице и латинице и посебно храни у Србији. Ученици су такође научили да се представе, поздраве и захвале на српском, а дан пред одржавање презентације на иницијативу школе као део школског ручка су служени ћевапи чије прављење је организовала школски нутрициониста.

Након презентације Србије, ученици су представили своју презентацију на јапанском и енглеском језику о школској екскурзији у оближњи град Камакура, некадашњу престоницу Јапана. Презентовали су и активности своје школе, а на слајдовима су самоиницијативно поред јапанског додали и ћириличне натписе. Такође су извели и јапанску јутарњу гимнастику и познате јапанске традиционалне игре.

Директор школе Такума Комијама захвалио се Амбасади на спремности за сарадњу и пренео да је ово први пут да школу посећују представници неке амбасаде у Токију. Школа Ебара Даи-1 има преко пет стотина ученика (највише на општини, што сведочи о њеној популарности) распоређених у три разреда и најстарија је нижа средња школа на општини Шинагава са традицијом дугом седамдесет година. Руководство школе жели да подстакне ученике да упознају различите културе и земље, а школа има слоган „Сви смо различити, сви смо добри“. Ученици који се баве спортом (тенисом и фудбалом) чули су за Новака Ђоковића и Драгана Стојковића Пиксија, а захваљујући томе и за Србију и њене спортске успехе. Представница општине Шинагава задужена за образовање и припрему токијских Олимпијских игара 2020 Масуми Кимура је такође присуствовала презентацији.