Printer Friendly Version Концерт пијанисте Ивана Башића у Амбасади (6. новембар 2018. године) @ 7 November 2018 03:11 AM

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 6. новембра пред препуном салом са око деведесет званица одржан веома успешан концерт младог српског пијанисте Ивана Башића. Иван Башић ове године учествује на једном од десет најпрестижнијих међународних такмичења за пијанисте Hamamatsu International Piano Competition. Концерт у Амбасади је био прилика да се млади пијаниста први пут упозна са јапанском публиком и да му она пружи подршку пред такмичење. На програму концерта су била дела Бетовена, Шопена, Прокофјева, Равела, Дебисија, Паганинија и српског композитора, диригента и пијанисте проф. Александра С. Вујића (Токата из Три комада за клавир оп. 83, иначе дела посвећено Ивану Башићу и његовој професорки Невени Поповић).

Амбасадор Ненад Глишић је у поздравном говору захвалио младом уметнику што је у припремама за предстојеће такмичење нашао времена да свира и пред публиком у Токију и пожелео му успех на предстојећем такмичењу. Посебно се захвалио и Ецуко Цунозаки за организацију концерта и сталну подршку коју даје уметницима из Србије. Такође је обавестио присутне да ће бившем амбасадору Јапана у Србији и председнику Друштва Јапан-Србија Тадаши Нагаију 8. новембра цар Јапана доделити орден. Уз захвалност Ивану Башићу и жеље за успех на предстојећем такмичењу, Ецуко Цунозаки је искористила прилику да обавести да је из штампе управо изашла и књига „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ на јапанском језику ауторке Јелене Јеремић у издању куће Буна но мори. Гости су могли да купе прве примерке књиге са посветом Јелене Јеремић која је такође присуствовала концерту. Међу гостима на концерту је био и  реномирани јапански диригента Мицујоши Оикава који већ дуже времена пружа подршку културној размени између Јапана и Србије и својим трудом и залагањем успева да омогући да наши млади талентовани музичари наступају пред јапанском публиком.

 

Иван Башић (Београд, 1996) започео је музичко образовање у МШ Коњовић у класи проф. Љубинке Кујунџић, наставио у СМШ Мокрањац у класама проф. Милице Васиљевић-Бисенић и проф. Жељке Воркапић. Дипломирао је на ФМУ у Београду, где је студирао клавир код проф. Невене Поповић, проф. Владимира Цвијића и проф. Владимира Милошевића. Тренутно се усавршава на Универзитету уметности у Цириху, у класи истакнутог пијанисте Константина Шербакова.
Добитник је награда на међународним такмичењима, а истичу се прва награде на конкурсу Шопен у Риму и специјалне награде за најбољег учесника из источноевропских земаља, прве награде на такмичењима Бањалучки бијенале, Даворин Јенко и Михаило Вукдраговић, као и бронзане медаље на првом издању фестивала Бољшој, те признања на Републичком такмичењу младих музичара, где је два пута проглашен лауреатом.
Наступао је широм Србије на значајним музичким фестивалима, као што су БЕМУС, НОМУС, СОМУС, Тисин цвет, као и на концертима у Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Италији, Египту, Грчкој, БиХ и Црној Гори. Као солиста је наступао са Симфонијским оркестром РТС и Нишким симфонијским оркестром. Сарађивао је са диригентима Миленом Ињац, Бојаном Суђићем, Владимиром Милићем, као и са истакнутим музичарима своје генерације – Уном Станић, Иреном Јосифоском, Немањом Белејем и Младеном Проданом. Наступао је са Јованом Колунџијом на турнеји којом је истакнути виолиниста обележио Златни јубилеј на концертном подијуму.
Носилац је годишњег признања часописа Музика класика за младог извођача (2013) и добитник највиших студентских награда ФМУ у Београду (фондова Олга Михаиловић, Емил Хајек за најталентованијег, односно најперспективнијег младог пијанисту, као и награде Невена Поповић).