Printer Friendly Version Филм „Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића на Меиђи универзитету (21. новембар 2018. године) @ 3 December 2018 01:47 AM

На Факултету за друштвене науке угледног токијског Меиђи универзитета, у сарадњи са министарствима спољних послова и културе и информисања Србије, Амбасада је 21.  новембра представила филм „Дуго путовање у рат“ аутора Милоша Шкундрића (Paradox film) за око педесет студената овог факултета. Професор Коићи Тојокава са Одсека за историју и географију Факултета за друштвене науке је у најави филма истакао да ће студенти имати прилику да се упознају са низом догађаја на међународној сцени који су, као што и наслов самог филма каже, били увертира у догађаје који ће касније уследити. 

Јелена Николић и Тијана Нагато из Амбасаде представиле су синопсис филма, уз посебан нагласак на чињеници да, за разлику од нових покушаја тумачења историје, филм пружа документован и објективан увид у вишеструке узроке рата и место и улогу Србије у њима, уз коришћење филмских архива Велике Британије, Француске, Аустрије, Русије, Немачке и Србије и разговоре са најзначајнијим европским историчарима.

По завршетку филма, представнице Амбасаде су разговарале са студентима о далекосежним политичким, економским и друштвеним последицама рата у историји српског народа. Говориле су о томе да је Србија од свих учесника рата имала највећи број жртава у односу на број становника, што је у свету, a посебно у Јапану, мало позната чињеница. Представиле су значку са цветом Наталијине рамонде и симболику овог амблема за српски народ.


Студенти су се интересовали за детаље прича о херојствима српских бораца, албанску Голготу и утицај пробоја Солунског фронта на окончање рата. Већина студената се сложила да је права реткост видети филмове са овом тематиком у Јапану, као и да су први пут видели документоване снимке из Европе из овог периода. Рекли су да у јапанским уџбеницима Први светски рат обично почиње да се изучава од сарајевског атентата и да се први пут сусрећу са детаљима о догађајима на међународној сцени пре почетка рата, са чиме се сложио и професор Тојокава.

Меиђи универзитет је основан као Правни факултет Меиђи 1881. године и данас представља један од најпрестижнијих јапанских универзитета. Универзитет располаже са четири кампуса на којима наставу похађа преко 32.000 студената на основним и постдипломским студијама. Универзитет има сарадњу са Универзитетом у Београду на основу Споразума о сарадњи и Меморандума о размени студената из 2009. године.