Printer Friendly Version Концерт за везу јапанске и српске музике у Амбасади (22. новембар 2018. године) @ 3 December 2018 02:04 AM

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 22. новембра пред препуном салом са око осамдесет званица одржан Концерт за везу јапанске и српске музике на коме су наступиле Фумико Такешта (хармоника) и Татара Токи (шинобуе, традиционална јапанска флаута). Поред јапанских композиција на програму су биле и наше композиције Зов шумадије, Влашка игра, Меракли чочек, Ој, Мораво, Нова Зајечарка, Бањски чачак, а публици су подељена објашњења песама на јапанском. У извођењу јапанске композиције Hana Wa Saku (Flowers Will Bloom) настале у знак подршке опоравку Јапана после земљотреса и цунамија 2011. године, као и Колубарског веза, уметницама се придружила и Ецуко Цунозаки (виолина). Трио је такође извео и песму Едерлези. У извођењу композиције Април у Београду уметницама се придружио и амбасадор Ненад Глишић на гитари. Концерт је окончан заједничким извођењем Тамо далеко при чему се певању прикључила и публика којој су речи подељене унапред.

Фумико Такешта тренутно живи у Србији где је шест година учила хармонику код Славка Митровића Цалета. Члан је КУД Градимир и као солиста или члан оркестра повремено наступа на концертима и ТВ програмима у Србији, а бави се истраживањем о српској музици и игри. Татара Токи је директор јапанског Удружења извођача на шинобуе флаути и поред извођења јапанске традиционалне музике, бави се и извођењем класичне музике на шинобуе.

По завршетку концерта гости су имали прилике да пробају српске специјалитете и наша вина.