Printer Friendly Version Месец Србије у Токију (јануар - фебруар 2019. године) @ 4 March 2019 05:11 AM

Амбасада је у просторијама у просторијама Global Plaza JICA, у сарадњи са Међународном јапанском агенцијом за сарадњу (JICA) у јануару и фебруару 2019. године организовала манифестацију  "Месец Србије". Манифестација је обухватили низ садржаја - изложбу фотографија природних лепота Србије, локалитета Светске баштине, познатих спортиста и експоната народне радиности, видео презентације Србије и српски јеловник током тајања пројекта.

У организацији изложбе Амбасада су помогли Туристичка организација Србије, Олимпијски комитет Србије, Музеј Николе Тесла и Министарство спољних послова Србије. 

Током манифестације, 17. јануара одржана је презентација на јапанском језику о Србији уз опште информације о култури и обичајима, туристичким потенцијалима, спорту и сарадњи са Јапаном. Поред Тијане Нагато и Ћихаје Ојаизу из Амбасаде, у презентацији су учествовали и наши студенти са Саитама Универзитета, Ана Лого и Симон Марић обучени у српску народну ношњу.

Амбасадор Ненад Глишић је у поздравном говору истакао одличну сарадњу Србије и JICA, захваљујући се на великој помоћи коју пружа Србији последњих двадесет година. У том контексту је поменуо неке од до сада реализованих пројеката - изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ-у, донације у медицинској опреми и у области саобраћаја, спорта, као и подршку малим и средњим предузећима.

2. фебруара у оквиру „Данa Србије" Ивана Голубовић Дубока и Ћихаја Ојаизу из Амбасаде су на радионици српског језика представили опште информације о Србији и језику, ћириличком писму, поздраве и једноставне изразе на српском језику. Писац Бранка Такахаши приказала је видео презентацију наших споменика на Косову и Метохији који се налазе на листи Унеска, док je Тијана Нагато из Амбасаде са студенткињама Токијског универзитета за стране студије TUFS представила традиционалну музику и игре Србије. Присутнима је омогућено да науче кораке „Ужичког кола".