Printer Friendly Version Хофу: Отворене изложбе о Тесли и српским споменицима (26. јануар - 3. март 2019. године) @ 4 March 2019 05:44 AM

Поставка Музеја Николе Тесле свечано је отворена 26. јануара 2019. године у Музеју науке Солар у Хофу у Јамагући Префектури на предлог Друштва Јапан-Србија. У Хофу је из београдског Музеја Николе Тесле стигло три тоне експоната - светлосни панели, макете лабораторија, Теслин калем, док је Амбасада Србије позајмила Теслину бисту. Изложба траје до 3. марта.

На свечаној вечери, која је дан уочи отварања изложбе приређена у хотелу „Транд Хофу", званицама су се обратили градоначелник Хофу Јутака Икеда, амбасадор Србије Ненад Глишић, в.д. директора Музеја „Никола Тесла" Ивона Јевтић и посланик у Префектури Јамагући Нориаки Шимата.

Поред изложбе о Тесли, у овом граду је 26. јануара отворена и изложба српских споменика са листе светске баштине у галерији Културног центра "Аспирато", чији је организатор УНЕСКО асоцијација града. Изложене фотографије обезбеђене су посредством Амбасаде, ТОС, Олимпијског комитета Србије и Музеја Николе Тесле. Ова поставка је отворена за посетиоце до 27. фебруара. Амбасадор Глишић се захвалио организаторима једне и друге изложбе и заложио се за продубљивање односа, не само на културном и спортском плану, већ у свим сферама сарадње. На отварању изложбе градске асоцијације Унеска, он је указао на угроженост српске баштине на Косову - оштећене и спаљене цркве, ИСИС графите по споменицима, и у контексту настојања Србије за очувањем својих корена и културе, затражио подршку и институционалну помоћ Јапана.

Град Хофу је номинован да буде град-домаћин одбојкашкој репрезентацији Србије током одржавања Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију 2020. године.