Printer Friendly Version Слика Маријане Анђелић на највећем међународном уметничком догађају у Јапану (7-11. март 2019. године) @ 2 April 2019 08:17 AM

На највећој међународној уметничкој манифестацији у Јапану Art Fair Tokyo 2019  одржаној у Токију од 7. до 11. у оквиру програма  World Art Tokyo приказана су дела уметника из 31 земље на препоруку амбасада тих земаља и у сарадњи са организаторима и кустосима изложбе. Из Србије је изложена слика Маријане Анђелић „Лепо ходи“ (минерални пигменти на јапанском папиру) на препоруку наше Амбасаде. 

У каталогу изложбе објављене су поруке амбасадора држава чији су уметници представљени укључујући и поруку амбасадора Глишића који се, поред препоруке наше уметнице која користи јапанске сликарске технике да наслика српске пејзаже и мотиве, захвалио организаторима на пруженој могућности за представљање српске уметничке сцене у Јапану.

Маријана Анђелић тренутно живи у Јапану. Дипломирала је 2008. године студије на ФЛУ на Универзитету уметности у Београду, а од 2010. године је као стипендиста Владе Јапана била на мастер и докторским студијама на угледном Токијском универзитету уметности на одсеку јапанско сликарство (докторирала 2017. године). Њена дела одликује спој јапанске традиције (јапански папир и боје од минералних пигмената, уз коришћење осталих техника карактеристичних за јапанско сликарство сликар „nihonga“) и српског сензибилитета и мотива (жене у народним ношњама, манастири на Косову и Метохији, ћирилични текстови).

Најаву учешћа сликарке из Србије и стипендисте Владе Јапана на манифестацији у Токију објавила је и Амбасада Јапана у Београду на свом фејсбук профилу.